Poziv na konferenciju “Samudaripen – stradanje Roma i Sinta u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata s posebnim osvrtom na stradanje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”

Spomen-područje Jasenovac uz podršku Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” organizira međunarodnu znanstvenu konferenciju “Samudaripen – stradanje Roma i Sinta u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata s posebnim osvrtom na stradanje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”. Znanstvena konferencija održat će se u Jasenovcu 19. svibnja 2018. g., a ona ima materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, zastupnika Veljka Kajtazija, Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ” Kali Sara”, Goethe – Instituta Hrvatske.

 

 

Povod za organiziranje Konferencije je naredba od 19. svibnja 1942. o deportaciji Roma iz Nezavisne Države Hrvatske u jasenovački koncentracijski logor što je označilo središnji trenutak njihovog stradanja u navedenoj državi (Samudaripen).

 

 

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane znanstvenike na sudjelovanju u ovoj Konferenciji i da na e-mail adresu ipejakovic@jusp-jasenovac.hr pošalju sažetak (do 500 riječi) s ključnim riječima do 5. ožujka 2018.

 

 

Organizacijski odbor Konferencije predlaže sljedeće tematske cjeline:

 

 

1. Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941 . – 1945.

 

2. Stradanje Roma i Sinta u europskim zemljama za vrijeme Drugog
svjetskog rata.

 

3. Romi u jasenovačkom koncentracijskom logoru.

 

4. Romi u logorima u drugim europskim zemljama.

 

5. Terminologija stradanja Roma: Samudaripen, Romski holokaust,
Porajmos.

 

 

Potrebno je napomenuti kako je predviđeno izdavanje znanstvene publikacije s radovima sa znanstvene konferencije.

 

 

Za izlagače izvan Republike Hrvatske predviđeno je pokrivanje troškova puta i smještaja. Za izlagače iz Republike Hrvatske podmiriti će se troškovi puta.

 

 

Organizacijski odbor Konferencije: Ivo Pejaković (Spomen – područje Jasenovac); Danijel Vojak (Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar”), Alen Tahiri univ.spec.pol., doktorand Filozofskog fakulteta Sveucilista u Zagrebu, Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH ” Kali Sara”.

 

 

Odgovori