HKS: Putopis kao povijesni izvor. Hodočasnici, misionari, istraživači, pomorci, putnici, poslanici

Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu upućuje poziv za sudjelovanje na znanstvenom skupu “Putopis kao povijesni izvor. Hodočasnici, misionari, istraživači, pomorci, putnici, poslanici” koji će se održati 19. travnja 2018. (prijave do 25. veljače).

 

 


 

 

Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta poziva Vas da se prijavite za sudjelovanje na znanstvenom skupu pod nazivom:

 

Putopis kao povijesni izvor. Hodočasnici, misionari, istraživači, pomorci, putnici, poslanici.

 

Putopis je književna, znanstvena, popularno-znanstvena, vjersko-religiozna vrsta teksta u kojoj pisac kroz svoje iskustvo donosi podatke o povijesti, kulturi, običajima i sadašnjosti prostora kroz koji putuje. Putopis kao povijesni izvor služi za rekonstrukciju povijesnih događaja, kulture i običaja, a pri njegovu čitanju uvijek treba imati na umu odgovor na pitanje tko je autor putopisa i kome je putopis namijenjen.

 

Tema znanstvenog skupa obuhvaća razdoblje od pojave prvih sačuvanih putopisa koje pronalazimo u antičkoj Grčkoj, poput Herodotove Povijesti. Srednji vijek obilježen je putovanjima hrvatskih hodočasnika posebice u Rim, Asiz, Santiago de Compostelu i Svetu Zemlju. Putovanja papinskih poslanika, među njima i barskog nadbiskupa Ivana Pian del Carpine, te Marka Pola, opisano u djelu Il milione, najplastičnije donose prikaz fasciniranosti kulturnim dostignućima i zanimanjem Europljana za Daleki istok. Osvitom novoga doba, koje je započelo Kolumbovim otkrićem Amerike, pojavljuju se zapisi iz pera osvajača i istraživača Novoga svijeta, a napose hrvatskih misionara koji su uglavnom bili pripadnici Družbe Isusove. Devetnaesto stoljeće obilježeno je istraživačkim putovanjima, posebice u Afriku, u čemu su participirali i braća Seljan te Dragutin Lerman koji su o tome ostavili vrijedne zapise. Novo doba putovanja započinje dvadesetim stoljećem. Drugom polovicom dvadesetog stoljeća dolazi do masovnog turizma s kojim se putopis mijenja i popularizira kao književno djelo koje sve češće služi u svrhu promocije određenih destinacija.

 

Prijava za skup treba sadržavati naziv teme i kratki sažetak rada, do 400 riječi, ime i prezime, godinu i smjer studija te naziv matičnog fakulteta i/ili sveučilišta. Rad može imati maksimalno dvoje autora/autorica. Prijave se šalju na e-mail adresu homovolans@unicath.hr, do 25.02.2018. godine, u obliku privitka.

 

Autori će najkasnije do 10. ožujka 2018. biti obaviješteni je li njihov rad prihvaćen ili ne. Obavijest će biti poslana putem e-maila.

 

Znanstveni skup održat će se 19.04.2018. godine u prostorijama Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

 

 

https://www.facebook.com/Klub-studenata-povijesti-Hrvatskog-katoličkog-sveučilišta-Homo-volans-1988885844714300/

 

 

Odgovori