Predstavljanje knjige Nikole Čolaka „Hrvatski pomorski regesti“ (Regesti marittimi Croati, III. svezak, 2017)

Predstavljanje će se održati u petak, 17. studenoga 2017. godine u 12 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

 

 

Predstavljanje knjige Nikole Čolaka

HRVATSKI POMORSKI REGESTI REGESTI MARITTIMI CROATI III. svezak, Split 2017.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište i Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu

imaju čast pozvati Vas na predstavljanje knjige

 

 

Nikola Čolak

HRVATSKI POMORSKI REGESTI
REGESTI MARITTIMI CROATI
III. svezak, Split 2017
.

 

 

Petak, 17. studenog 2017. godine u 12 sati

Hrvatsko katoličko sveučilište,
Dvorana „Blaženi Alojzije kard Stepinac“, 3. kat,
Ilica 242 u Zagrebu

 

 

Govore:

prof. dr. sc. Stjepan Ćosić,
Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta u Splitu Sveučilišta u Splitu

doc. dr. sc. Naida-Mihal Brandl,
Katedra za judaistiku na Odsjeku za hungarologiju, turkologiju i judaistiku,
Filozofski fakultet u Zagrebu Sveučilišta u Zagrebu

Zrinka Podhraški Čizmek,
urednica knjige

 

 

O knjizi:

U prvom se svesku Hrvatskih pomorskih regesta nalazi 4890 unosa sakupljenih u Državnom arhivu u Veneciji i onom u Fanu, u drugom objavljenom također u Padovi, njih 6891 iz Državnog arhiva u Veneciji i onog u Ankoni, i konačno, u ovom trećem 3927 jedinica iz posljednja dva arhiva. Sva su tri sveska popraćena onomastičkim, toponomastičkim i analitičkim kazalima. Za ovaj je životni trud trebalo imati sve vrline povjesničara sakupljača: integritet, erudiciju i znanje, a prof. je Čolak pridodao i naglašenu ljubav prema Domovini. U njegovom djelu sadržan je čitav naš povijesni ideal vezan za Jadran, naše more, koje nas, kako je isticao, čini jedinim povijesnim pomorskim narodom u punom smislu u velikoj obitelji slavenske rase.

Jednom kada svi svesci budu objavljeni i digitalizirani imati ćemo pred očima čitavu našu pomorsku flotu 18. stoljeća: brodove, pomorce i robu i tada će se, prema velikom Fernandu Braudelu, ostvariti najveće savršenstvo koje nam povijest može pružiti da ćemo ponekad u trenucima nadahnuća, kao nekim bljeskom ući u navedeno vrijeme i prostor i pred očima gledati svaki naš brod i ljude u njihovoj svagdanjoj plovidbi na Jadranu.

Prof. Nikola Čolak je imao sreće da je u svojoj unuci Zrinki, našao obiteljskog člana nastavljača. Osim navedenih, oko 16.000 jedinica do sada tiskanih u tri sveska, u njegovom arhivu sada pohranjenom u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu čeka još oko 30.000 regestiranih, ali nesređenih jedinica, te još oko 70.000 mikrofilmiranih i fotokopiranih izvornih dokumenata. To blago sada leži na leđima njegove unuke i na našoj savjesti. Jednom kada u cijelosti bude objavljeno Hrvatska će simbolično i stvarno postati snažna jadranska pomorska država. (Iz Pogovora prof. dr. sc. Josipa Vrandečića).

 

Izvor: http://www.unicath.hr/hks-najave/43228

 

 

Odgovori