Emisija “Pogled u prošlost”: Hrvati i Osmanlije iz drugog kuta

O odnosima Hrvata i Osmanlijskog Carstva iz drugačije perspektive razgovaraju povjesničar i turkolog Vjeran Kursar i povjesničar Trpimir Vedriš (nedjelja 19.3.2017, HRT3, 21:35).

 

 

Pogled u prošlost

 
Nedjeljom na HRT3 u 21:35, emisija o povijesti

 

Gledamo emisiju o povijesti Pogled u prošlost. Na zanimljiv način, polemički i s različitih aspekata, emisija obrađuje razne teme, fenomene i osobnosti. Stručnjaci emisije Pogled u prošlost, rasvjetljujući svjetske povijesne teme s poznatih, ali i manje poznatih aspekata, neće se libiti govoriti o povijesno-sociološkom kontekstu ključnih globalnih povijesnih zbivanja koja su se na razne načine odrazila i na naše područje.

 
19. ožujka Hrvati i Osmanlije iz drugog kuta

 

Što novija historiografija govori o odnosima Hrvata i Osmanlija? Kako su franjevci Bosne Srebrene sačuvali katoličku vjeru, a Dubrovačka Republika neovisnost? Zašto se su mnogi Hrvati iseljavali u osmanlijsku prijestolnicu na Bosporu? Kakve su današnje hrvatsko-turske veze i koliko su turske sapunice promijenile našu percepciju o Osmanlijama? O odnosima Hrvata i Osmanlijskog Carstva iz drugačije perspektive razgovaraju povjesničar i turkolog dr. sc. Vjeran Kursar i povjesničar medievist dr. sc. Trpimir Vedriš, docenti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 
Voditeljica: Antea Čošić
Urednica: Marijeta Stipić Miočić

 

* * * *

 

Prema području ekspertize i razdobljima koje obrađujemo, u svakoj emisiji sudjeluje jedan od trojice stalnih komentatora: doc. dr. sc. Ivan Bulić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, doc. dr. sc. Trpimir Vedriš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest. Uz komentatora o temi govori gost, stručnjak za to područje. Razgovoru u studiju prethodi uvodni dokumentarni film vezan uz temu.

 

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/355218/pogled-u-proslost

 

 

Odgovori