Doktorska radionica / Doctoral Workshop “Jugoslavenski socijalizam: sličnosti i posebnosti / Yugoslav Socialism: Similarities and Exceptionalities”


Doktorska radionica/Doctoral Workshop


 


Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Filozofski fakultet, Odsjek za povijest i


Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma


 


DOKTORSKA RADIONICA


Jugoslavenski socijalizam: sličnosti i posebnosti


Pula i Brijuni, 31. kolovoza – 3. rujna 2016.


 


DOCTORAL WORKSHOP


Yugoslav Socialism: Similarities and Exceptionalities


Pula and Brijuni, August 31 – September 3, 2016


 


 


   


U organizaciji CKPIS-a 11. i 12. lipnja 2015. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održana je Doktorska radionica: Povijest svakodnevice u socijalističkoj Jugoslaviji na kojoj je sudjelovalo 12 doktoranada, tri predavača i sedam diskutanata sa sveučilišta i instituta u Beogradu, Berlinu, Firenci, Kopru, Münchenu/Regensburgu, Potsdamu, Sarajevu, Skopju, Zagrebu i Puli. I ove se godine očekuje sudjelovanje desetak doktoranada, a uz CKPIS i Filozofski fakultet domaćini su ponovno dva projekta: Changing Representations of Socialist Yugoslavia, koji vodi prof. dr. sc. Hannes Grandits s Humboldtova sveučilišta u Berlinu (uz potporu DAAD), i Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma, koji vodi doc. dr. sc. Igor Duda sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (uz potporu HRZZ). U Puli će također biti prof. dr. sc. Husnija Kamberović (Sarajevo), prof. dr. sc. Irena Stefoska (Skopje), doc. dr. sc. Radina Vučetić (Beograd), doc. dr. sc. Borut Klabjan (Kopar), dr. sc. Vladimir Ivanović (Berlin, Beograd) i drugi.


 


I prošle i ove godine cilj nam je okupiti doktorandice i doktorande koji se bave istraživanjem povijesti socijalističke Jugoslavije, omogućiti razmjenu znanja i razmišljanja, sudjelovanje u živoj raspravi te poticajni razgovor mlađih i starijih povjesničara o metodološko-historiografskim pitanjima. Zanimanje za ovu temu raste i sve je više mladih istraživača u državama proizašlima iz Jugoslavije i na mnogim drugim sveučilištima, stoga kao organizatori držimo potrebnim raditi na njihovu okupljanju i upoznavanju.


 


Ovogodišnja tema – Jugoslavenski socijalizam: sličnosti i posebnosti – posljedica je kako pitanja koja se nameću na dvama znanstvenim projektima, tako i dvaju stalnih mjesta u istraživanju povijesti Jugoslavije: koliko je njezin socijalizam bio poseban u međunarodnom hladnoratovskom kontekstu i blokovski podijeljenom svijetu te koliko su različite bile prakse zamišljenog ideala jugoslavenskoga socijalizma u pojedinim republikama, pokrajinama i općinama ili u određenim segmentima društva. Jugoslavenska često spominjana posebnost ili izuzetnost prema van, ona stvarna i ona koja je bila dio imaginarija ili slike izgrađene o sebi i drugima, te željeni sklad i tinjajući nesklad unutar federacije s različitim odjecima i odrazima zacrtanoga smjera razvoja, teme su koje se mogu sagledavati iz različitih historiografskih perspektiva: političke, gospodarske, društvene, kulturne, intelektualne i vojne povijesti, povijesti svakodnevice te mnogih interdisciplinarnih pristupa.


 


Organizacijski odbor


doc. dr. sc. Igor Duda


Igor Stanić, doktorand


Anita Buhin, doktorandica


 


PROGRAM:


 


http://www.unipu.hr/fileadmin/datoteke/CPKIS/Doktorska_radionica_2016_PROGRAM.pdf


 


 


BROŠURA:


 


http://www.unipu.hr/fileadmin/datoteke/CPKIS/Doktorska_radionica_2016_BROSURA.pdf


 


 


Izvor:


 


http://www.unipu.hr/index.php?id=dradionica2016


 


 


Odgovori