Izložba „Oton Iveković: znameniti gospodar Velikog Tabora“

Dvor Veliki Tabor poziva na otvorenje izložbe “Oton Iveković: znameniti gospodar Velikog Tabora” u petak, 19. srpnja 2019., u 18:00 sati u Dvoru Veliki Tabor, Košnički Hum 1, Desinić. Autorica izložbe je kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman. Izložba ostaje otvorena do 19. kolovoza 2019. godine.

 

 

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Oton Iveković: znameniti gospodar Velikog Tabora, u petak, 19. srpnja 2019., u 18:00 sati.

 

Ovom izložbom uključili smo se u obilježavanje 150. godišnjice rođenja i 80. obljetnice smrti ovog slavnog hrvatskog umjetnika. Pošto se ove godine navršava točno sto godina otkad je Iveković kupio Veliki Tabor, tim više nam se činilo prikladnim izložiti njegove radove u dvorcu u kojem su mnogi od njih nastali. Uz bogat i raznovrstan Otonov stvaralački opus, ovom izložbom je prikazan njegov privatni život s naglaskom na razdoblje provedeno u Velikom Taboru. Također, na izložbi su predstavljena i dva ženska člana obitelji, Otonova supruga Ljuba te snaha Mirjam, istaknuta ondašnja kirurginja.

 

Posjetitelji izložbe imat će priliku razgledati više od 30 Ivekovićevih djela, ponajprije slika i crteža. Također će moći vidjeli brojne reprodukcije dokumenata iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatskog državnog arhiva, među kojima i Otonove molbe i pisma koja je upućivao tadašnjim važnim ličnostima, poput Izidora Kršnjavog i cara Franje Josipa I. Prezentirana su i nova saznanja o njegovoj snahi Mirjam, koja je upravo u Desiniću započela svoju liječničku karijeru, a nastavila je kao vrsna kirurginja u bolnicama u Pakracu, Novoj Gradiški i Gospiću.

 

Eksponate za potrebe izložbe ustupili su Moderna galerija, Muzej suvremene umjetnosti, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Muzej seljačkih buna, Hrvatski povijesni muzej, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te privatni vlasnici.

 

Autorica izložbe je kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.

 

Stručna suradnica na izložbi je ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Snježana Pintarić.

 

Izložba ostaje otvorena do 19. kolovoza 2019. godine.

 

Radujemo se Vašem dolasku!

 

Izvor: https://www.veliki-tabor.hr/novosti-i-najave/pregled/otvorenje-izlozbe-oton-ivekovic-znameniti-gospodar-velikog-tabora

 

 

 

Odgovori