Braudelovo “Sredozemlje i sredozemni svijet u doba Filipa II” na popisu preporuka ministrice kulture

U rubrici književnih preporuka portala Index.hr ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek među pet odabranih knjiga uvrstila je glasovitu knjigu velikog francuskog povjesničara Fernanda Braudela “Sredozemlje i sredozemni svijet u doba Filipa II” (Zagreb 1997-1998).

 

 

Index.hr

 

Nina Obuljen Koržinek preporučuje vam svojih pet omiljenih knjiga

 

MINISTRICA kulture Nina Obuljen Koržinek rado se odazvala Indexovom pozivu za sudjelovanje u rubrici književnih preporuka.

 

(…)

 

Sredozemlje i sredozemni svijet u doba Filipa II – Fernand Braudel

 

S Braudelom sam se prvi put susrela na studiju i tad sam tu knjigu pročitala, koliko se sjećam, na francuskom jeziku. Kasnije sam čitala i hrvatski prijevod, kao i njegovo djelo Materijalne civilizacije, ekonomija i kapitalizam od 15. do 18. stoljeća koju imam u svojoj biblioteci i kojoj sam se često vraćala. Braudel mi je ponudio okvir u koji smještam svoja razmišljanja o Mediteranu (moru koje spaja), baš kao i brojne druge knjige – kulturološke, putopisne ili beletristiku autora koji se bave Mediteranom ili dolaze iz neke od mediteranskih država. Migrantska kriza koja danas pogađa Mediteran dodatno nas potiče na čitanje i proučavanje povijesti ovog prostora.

 

(…)

 

Popis preostalih knjiga i cjeloviti članak dostupan je na poveznici:

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/nina-obuljen-korzinek-preporucuje-vam-svojih-pet-omiljenih-knjiga/2016789.aspx

 

 

One comment

Odgovori