O PORTALU
Web-portal Historiografija.hr namijenjen je uspostavljanju bolje komunikacije među hrvatskim povjesničarima i znanstvenicima općenito, kao i jačanju naše komunikacije s kolegicama i kolegama u inozemstvu. U najvećoj mogućoj mjeri donosit će obavijesti o priređivanju znanstvenih i stručnih skupova i seminara, recenzije, različite članke i tekstove o povijesti historiografije, kao i historiografske rasprave, povijesnu građu, elektronska izdanja knjiga i drugo. Za početak Vam nudimo poveznice prema institucijama i udrugama koje u prvom redu okupljaju povjesničare.
Društvo za hrvatsku povjesnicu | Hrvatski nac. odbor za povijesne znanosti | Hagiografija | Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo | Istarsko povijesno društvo
OŠ - HNOS | SŠ - MATURA | Udžbenici povijesti
Srednja Europa | Meridijani | FF Press | Novi liber | Leykam International | Golden marketing - Tehnička knjiga | Školska knjiga | Profil |
Program Europskog tjedna u Zagrebu – izložba, film, tribine

Europski tjedan u Hrvatskoj – program u Zagrebu

Predstavništvo Europske komisije i Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj nizom raznovrsnih događanja obilježavaju 15. po redu Europski tjedan, prvi koji se obilježava u Hrvatskoj nakon njena pristupanja Europskoj uniji.

Europski tjedan se otvara u ponedjeljak, 5. svibnja 2014. izložbom "Odisej ponovno plovi" u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u samom centru grada Zagreba. "Odiseja", jedan od temeljnih tekstova europske kulture i njezin junak Odisej kreću na novo putovanje – ovaj put jezičnim prostranstvom Europe. Legenda o Odiseju, rođena u mašti slijepog grčkog pjesnika Homera postala je dijelom kulturne i tradicijske baštine većine naroda sredozemnog područja, a i šire. Ovom prilikom, posjetitelji će imati priliku upoznati se sa tiskanim izdanjima Odiseje na svim službenim jezicima Europske unije. Knjige prikupljene za potrebe izložbe svjedočanstvo su bezvremenosti i sveprisutnosti tog antičkog epa u europskoj kulturi, kao i njezinoj jezičnoj raznolikosti.

Prilikom otvorenja izložbe, ulomke iz "Odiseje" na raznim će europskim jezicima čitati predstavnici veleposlanstava zemalja Europske unije i studeni Filozofskog fakulteta. Knjige će se moći razgledati i prolistati do 13. svibnja u Knjižnici Bogdana Ogrizovića te od 13. do 22. svibnja u Knjižnici Filozofskog fakulteta, gdje će biti izložen i prijevod "Odiseje" na latinski jezik iz pera Dubrovčanina Bernarda Zamanje, tiskan u Sienni 1777. godine.

U utorak, 6. svibnja 2014. u prostorijama Kuće Europe u 14:00 sati održat će se projekcija francuskog filma "Poslije godina mržnje" / "Nous nous sommes tant haïs" (http://ec.europa.eu/croatia/pdf/20140406_nous.nous-sommes-tant-hais.pdf) koji prikazuje razdoblje neposredno nakon Drugog svjetskog rata te događaje koji su prethodili stvaranju europskog zajedništva i  Europske unije. Film je ustupljen za prikazivanje od strane Francuskog instituta iz Zagreba.

U Europskom tjednu, 7. svibnja 2014. u 12:00 sati, Predstavništvo Europske komisije organizira svoju redovnu javnu tribinu u sklopu serije javnih tribina "Politički dijalozi u podne" na temu "Stogodišnjica Prvog svjetskog rata – EU kao naučena lekcija i budućnost Europe" uz sudjelovanje prof.dr.sc. Tvrtka Jakovine, redovitog profesora suvremene povijesti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. Daniela Mondekara, Predsjednika saborskog Odbora za vanjske poslove i zastupnika u Hrvatskom saboru te prof.dr.sc. Anđelka Milardovića, predsjednika Instituta za globalizacijske studije. (Detalji na http://ec.europa.eu/croatia/pdf/20140507_dialogues-at-noon.pdf)

Sljedeći dan, 8. svibnja u 18:00 sati Ured za informiranje Europskog parlamenta organizira tribinu "Europa pred izborom" na kojoj će gostovati Bernard Henri Levy, francuski filozof i aktivist. Tribina se održava u na trgu pred Kućom Europe, a izlaganje ovog svjetski poznatog novinara, ratnog reportera, autora knjiga i intelektualca o aktualnim izazovima pred Europskom unijom moderirat će novinar Hrvoje Krešić.

Sva navedena događanja uvod su u centralnu cjelodnevnu proslavu Dana Europe 9.svibnja koja će se odvijati na trgu ispred Kuće Europe u Zagrebu s početkom u 11:00 sati. Uz radionice za djecu, mlade i prolaznike, nastupit će zbor međunarodne škole Eurocampus, zbor Cantores Sancti Marci a bit će i proglašen pobjednik foto natječaja "Lov na najbolji EU trenutak". Na trgu će biti štandovi zemalja Europske unije te hrvatskih institucija. Osim prigodnih promidžbenih materijala vezanih za pitanja Europske unije i pojedinih zemalja članica, posjetitelji će na nekim štandovima moći iskušati i tradicionalna jela zemalja članica. Večer će završiti koncertom Nene Belana i Fiumensa s početkom u 21:00 sati.

http://ec.europa.eu/croatia/events/20140425_hr.htm

Objavljeno: 05.05.2014.