Alexander Korb: “Politički cilj ustaškog režima bilo je uništenje manjina koje su živjele u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i stvaranje etnički homogene hrvatske države”

U razgovoru za Jutarnji list njemački povjesničar Alexander Korb (autor knjige “Im Schatten des Weltkriegs: Massengewalt der Ustaša gegen Serben, Juden und Roma in Kroatien 1941 – 1945”) odgovara na pitanja o NDH.

 

 

 

 

ALEXANDER KORB ZA JUTARNJI

 

 

NJEMAČKI POVJESNIČAR I JEDAN OD VODEĆIH STRUČNJAKA ZA POVIJEST NDH ‘Ovo je prava istina o broju ubijenih u Jasenovcu’

 

 

Robert Bajruši

20.05.2018.

 

 

Odlična je ideja o formiranju međunarodne komisije koja bi istražila istinu o Jasenovcu, ali samo ako bi ušli priznati stručnjaci. U takvoj instituciji jednostavno ne smiju biti revizionisti. Uostalom, svačije bi se srce trebalo slomiti kada pomislite da je postojalo mjesto u hrvatskoj povijesti u kojem je tolika količina ljudi izgubila svoj život, kaže njemački povjesničar Alexander Korb, predavač na Katedri za modernu europsku povijest na Sveučilištu u Leicesteru i zamjenik direktora Stanley Burton Centrea for Holocaust and Genocide Studies.

 

 

Korb spada među vodeće svjetske stručnjake za Nezavisnu Državu Hrvatsku i autor je zapažene knjige “Im Schatten des Weltkriegs: Massengewalt der Ustaša gegen Serben, Juden und Roma in Kroatien 1941 – 1945” (U sjeni svjetskoga rata: masovno nasilje ustaša protiv Srba, Židova i Roma u Hrvatskoj 1941. – 1945.), koja je u proteklih pet godina publicirana na njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku, a za nekoliko mjeseci slijedi i hrvatsko izdanje.

 

 

Za knjigu “Im Schatten des Weltkrieges” dobio je brojne nagrade: Fraenkel Prize, Irma Rosenberg Förderpreis, Andrej-Mitrović-Preis te Herbert-Steiner-Preis. Ovaj 42-godišnji znanstvenik i pasionirani maratonac (razgovarali smo prošli ponedjeljak, dan nakon što je istrčao maraton u Pragu i vratio se u München) dobro govori hrvatski koji je naučio prilikom jednogodišnjeg boravka u Zagrebu kada se 2000. pridružio Antiratnoj kampanji, i kako kaže, shvatio koliko je Hrvatska zanimljiva zemlja za povjesničare.

 

 

Poznate su vam rasprave o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Kako biste opisali NDH?

 

 

– NDH je bila polunezavisna država, a ustaški režim je imao priličnu potporu stanovništva 1941. godine. U tom razdoblju ustaški režim nije zastupao političke stavove većine hrvatskog stanovništva, ali je većina Hrvata podržavala pravo na vlastitu državu. Isto tako, NDH nije bila ‘takozvana’, kako se često opisuje, nego stvarno nezavisna država, s priličnom potporom državnosti među stanovništvom.

 

 

Cijeli razgovor dostupan je na poveznici:

 

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/njemacki-povjesnicar-i-jedan-od-vodecih-strucnjaka-za-povijest-ndh-ovo-je-prava-istina-o-broju-ubijenih-u-jasenovcu/7373904/