Tribina o knjizi “Jugoslavija u istorijskoj perspektivi” u Beogradu

Centar za jugoslovenske studije (Cejus) poziva u ponedjeljak, 21. svibnja 2018. u 19h u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu na tribinu o knjizi “Jugoslavija u istorijskoj perspektivi” na kojoj govore Milivoj Bešlin, Ivana Pantelić, Vladimir Unkovski-Korica, Sonja Biserko, a moderira Stanislava Barać.

 

 

Centar za jugoslovenske studije (Cejus) vas poziva na tribinu o knjizi “Jugoslavija u istorijskoj perspektivi” (Beograd 2017) u izdanju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

 

 

Na tribini govore:

– Milivoj Bešlin (IFDT)

– Ivana Pantelić (Institut za noviju istoriju Srbije, Cejus)

– Vladimir Unkovski-Korica (Univerzitet u Glazgovu)

– Sonja Biserko (Helsinški odbor)

Moderatorka: Stanislava Barać (Institut za književnost i umetnost, Cejus)

 

Iz uvoda Milivoja Bešlina i Srđana Miloševića:

“Jugoslavija je ostavila dubok trag, i sve do sada, a može se pretpostaviti da će tako biti još dugo, unosi puno emotivnog naboja u svim državama njenim naslednicama. To je iskustvo koje se ne može izbrisati, nezavisno od toga kako ga danas neko ocenjuje i vrednuje. Jugoslavija je imala dinamičnu i veoma služenu istoriju, ali se isto može reći i za mnogo druge države, ako ne i za sve. Ono što Jugoslaviju čini drugačijom jeste činjenica da o njoj, kao i o tek nekolikim drugim zemljama nastalim i nestalim u kratkom XX veku, govorimo isključivo u prošlom vremenu. Ovaj zbornik je jedan u nizu pokušaja da se odgovori na pitanje zašto je to tako.”

 

Izvor:

 

https://www.facebook.com/cejus.jus/

 

https://www.facebook.com/events/172070320088209/

 

Odgovori