Studijsko putovanje Odjela za povijest HKS-a

Od 9. do 11. svibnja 2018. profesori i studenti Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu bili su na studentskom putovanju posjetivši Cetingrad, Udbinu, Knin, Split i Solin.

 

Studenti su, pod vodstvom doc. dr. sc. Ivana Majnarića, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Kekeza, izv. prof. dr. sc Tomislava Anića i doc. dr. sc. Valentine Janković te vanjskog suradnika dr. sc. Krešimira Kužića, posjetili značajne antičke lokalitete te osobito neka od ključnih mjesta hrvatske srednjovjekovne i ranonovovjekovne povijesti.

 

Putovanje je započelo usponom na ostatke srednjovjekovne utvrde Cetin podno koje je na saboru hrvatskoga plemstva 1. siječnja 1527. godine za kralja izabran Ferdinand I. Habsburg. Došavši u Udbinu grupa je najprije razgledala nacionalno svetište i Crkvu hrvatskih mučenika, a potom se uputila na srednjovjekovnu utvrdu podno koje se u kolovozu 1493. godine odigrala poznata Krbavska bitka o kojoj je okupljenim studentima predavanje održao dr. sc. Kužić. Nakon posjeta lokalitetu Katedrala sv. Jakova u Krbavi, profesori i studenti zaputili su se u Knin, prijestolnicu Dmitra Zvonimira. Uspevši se na Kninsku tvrđavu, mjesto nekadašnjih srednjovjekovnih utvrda, a koja je nakon odlaska Osmanlija svoj današnji oblik dobila početkom 18. stoljeća u vrijeme mletačke uprave, studenti su se upoznali s elementima utvrdnoga graditeljstva ranoga novog vijeka.

 

Prijepodne drugoga dana putovanja bilo je rezervirano za razgledavanje postava Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika te obilazak Dioklecijanove palače i Splitske katedrale sv. Dujma pod vodstvom dr. sc. Josipa Dukića. Osobiti dojam ostavio je posjet riznici katedrale. Poslijepodnevne sate studenti i profesori proveli su na ostacima antičke Salone prisjetivši se – uz iscrpno vodstvo kroz Manastirine, Episkopalni centar, Porta Caesarea, bedeme i amfiteatar – povijesti, veličine i značaja te nedakadašnje prijestolnice rimske provincije Dalmacije. Dan je završio sv. misom u Župnoj crkvi sv. Mihovila na Kamenu.

 

Posljednji dan studijskoga putovanja bio je posvećen lokalitetima ranosrednjovjekovne hrvatske države. Okupivši se u središtu današnjega Solina kod crkve Gospe od Otoka studenti su se našli na mjestu nekadašnje srednjovjekovne krunidbene bazilike koju je dala sagraditi kraljica Jelena, supruga Mihajla Krešimira II., u kojoj je ista bila i pokopana 976. godine, a ostaci čijega su sarkofaga i natpisa pronađeni u istraživanjima don Frane Bulića. Nakon toga grupa se uputila na lokalitet poznat pod nazivom Šuplja crkva; odnosno na ruševine bazilike sv. Petra i Mojsija u kojoj je okrunjen Zvonimir. U nastavku putovanja studenti i profesori zaustavili su se u Gornjem Muću gdje su uz današnju crkvu i groblje jasno vidljivi ostaci starijega groblja i crkve iz vremena kneza Branimira, u kojoj je na kamenom ulomku iz 888. godine ostao sačuvan natpis sa spomenom kneževa imena. Nakon ručka i predaha, u poslijepodnevnim satima grupa se zaustavila na mjestu nekadašnjega rimskog vojnog logora i kasnije municipija Burnuma o čijem postojanju između ostaloga danas svjedoče ostaci amfiteatra i zgrade pretorija. Bila je ovo ujedno i posljednja stanica putovanja na povratku u Zagreb.

 

Izvor i fotogalerija:

 

http://www.unicath.hr/studijsko-putovanje-odjela-za-povijest

 

 

Odgovori