Škotski povjesničar i novinar Neal Ascherson gostuje u Hrvatskoj

Škotski povjesničar i novinar Neal Ascherson gostuje ovih dana u Zagrebu, Rijeci i Malom Lošinju gdje će predstaviti svoju nagrađivanu knjigu “Crno more” u kojoj prikazuje povijest tog iznimno zanimljivog i turbulentnog područja između Europe i Azije.

 

 

Svjetski poznati povjesničar Neal Ascherson gostuje u Hrvatskoj

 

Glasoviti škotski povjesničar i novinar Neal Ascherson, te jedan od najznačajnijih britanskih stranih dopisnika ovoga tjedna gostuje u Zagrebu, Rijeci i Malom Lošinju gdje će predstaviti svoju iznimno hvaljenu i nagrađivanu knjigu “Crno more” (VBZ, 2016), u kojoj ispisuje povijest jednoga od najzanimljivijih i najturbulentnijih prostora europske povijesti.

 

Neal Ascherson (Edinburgh, 1932) završio je studij povijesti na Kraljevskom koledžu Sveučilišta Cambridge kao jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji, a njegov mentor, ugledni britanski povjesničar Eric Hobsbawm, ustvrdio je jednom prilikom da je Ascherson bio „vjerojatno najbolji student kojega je ikada poučavao“. Unatoč tome Ascherson je odbio akademsku karijeru kako bi se mogao baviti novinarstvom, kojemu je posvetio više od pola stoljeća svoje karijere.

 

Novinarstvom se počeo baviti sredinom 1950-ih, a prvi ozbiljan angažman dobio je 1959. kao dopisnik dnevnog lista The Scotsman iz “zemalja Commonwealtha”, da bi već sljedeće godine postao dopisnik uglednog nedjeljnog tjednika Observer, za koji je izvještavao o događajima iz gotovo cijeloga svijeta: od nemirnih i ratom zahvaćenih afričkih i azijskih postkolonijalnih zemalja, ali i europskih zemalja “Istočnog bloka” (Istočna Njemačka, Čehoslovačka, Mađarska, Poljska…), izravno svjedočeći nizu burnih događaja poput Alžirskog rata za nezavisnost, Praškoga proljeća 1968., Svibanjskim prosvjedima u Parizu 1968., Pinochetovu vojnom udaru u Čileu 1973., postavši tako jedan od najpoznatijih svjetskih dopisnika toga vremena.

 

U međuvremenu je surađivao na scenarijima za nekoliko uspješnih britanskih povijesnih dokumentarnih serija, poput “Svijet u ratu” (The World at War, 1973. – 74.), “Španjolski građanski rat” (The Spanish Civil War, 1983.) i “Hladni rat” (Cold War, 1998.). Osim knjige “Crne more” (The Black Sea, 1995.), koja je 2016. prevedena i na hrvatski jezik (prevela Sabine Marić) te objavljena u izdanju VBZ-a, Ascherson je objavio još nekoliko publicističkih knjiga, među kojima su najznačajnije: “The King Incorporated” (1963.), “The Polish August: the Self-limiting Revolution” (1981.), “Stone Voices: the Search for Scotland” (2002.) i “Games with Shadows” (2013.). Godine 2017. objavio je i svoj romaneskni prvijenac, “The Death of The Fronsac”.

 

 

O knjizi Crno more:

 

 

Knjiga “Crno more” posveta je jednome moru i njegovim obalama, “gdje su se krhotine migracije i invazije ljudi taložile više od četiri tisuće godina”, ali i nevjerojatno čitko razmišljanje o euroazijskoj povijesti od najstarijih vremena do danas. Ono priziva kulturu, povijest i politiku nestabilnog područja Crnoga mora.

 

Ascherson knjigu o Crnome moru započinje s Krimom, poluotokom koji je stoljećima funkcionirao kao pozornica za događaje koji su bili važni za cijelo područje oko Crnoga mora i njegove narode. Grci su Krim pretvorili u središte svoga trgovačkog carstva. To su učinili i Mlečani i Đenovljani tisuću godina kasnije. U 19. stoljeću tu se vodio Krimski rat, a u 20. stoljeću ovaj poluotok bio je poprište možda najgorih Hitlerovih i Staljinovih strahota. Jaltska konferencija, održana 1945. na jugu Krima, postala je kodno ime za podjelu Europe tijekom Hladnoga rata. Godine 2014. Krim je bio uzrok spora između Ukrajine i Ruske Federacije, tzv. Krimske krize, koja je de facto završila ruskom aneksijom poluotoka te rezultirala političko-vojnim sukobom između tih dviju velikih zemalja koji još uvijek nije završen. Područje oko Crnoga mora pretvorilo se u opasnu zonu o kojoj će ovisiti budući odnos Rusije i Zapada.

 

 

Raspored gostovanja Neala Aschersona u Hrvatskoj

 

Zagreb

Srijeda, 16. svibnja 2018. u 19 sati,

Književni klub Booksa (Martićeva 14d)

Uz autora knjige Neala Aschersona o knjizi će govoriti povjesničar Tvrtko Jakovina i urednik knjige Stjepan Ravić, a razgovor će prevoditi Ervin Felić.

 

Rijeka

Petak, 18. svibnja 2018. u 19 sati,

Antikvarijat Ex libris (Riva Boduli 3b)

Uz autora knjige Neala Aschersona o knjizi će govoriti povjesničar Tvrtko Jakovina i urednik knjige Stjepan Ravić, a razgovor će prevoditi Ervin Felić.

 

Mali Lošinj

Subota, 19. svibnja 2018. u 20 sati,

Atrij Muzeja Apoksiomena (Riva lošinjskih kapetana 13)

Uz autora knjige Neala Aschersona o knjizi će govoriti urednik knjige Stjepan Ravić, a razgovor će prevoditi Tamara Derokov.

 

Izvor: https://www.mvinfo.hr/clanak/svjetski-poznati-povjesnicar-neal-ascherson-gostuje-u-hrvatskoj

 

 

Odgovori