Predavanje Srećka Puliga “Tri teze o Jugoslovenskom samoupravljanju”

U sklopu programa “Razgovori o Jugoslaviji – uvod u (post)jugoslovenske studije” Muzeja Jugoslavije u Beogradu Srećko Pulig (Zagreb) održat će u petak, 18. svibnja 2018. predavanje “Tri teze o Jugoslovenskom samoupravljanju”.

 

 

Srećko Pulig: Tri teze o Jugoslovenskom samoupravljanju

 

Predavanje će se održati u alternativnom umetničkom prostoru Kvaka 22, Ruzveltova 39. Ulaz je slobodan.

 

“Što mi imamo od toga što ćemo npr. prepoznati i onda nekritički priznati postojanje socijalističkog samoupravljanja? To, da iživljavamo svoju potrebu za ‘arheologijom znanja’ (onaj lošiji dio epistemologije, za čijeg paradigmatskog predstavnika možemo uzeti Foucault-a). Pri tome pod nektiričnošću mislimo na jedno apsolutizirano kritikantstvo, koje svoj predmet tretira kao neživu i definitivno mrtvu prošlost, podobnu, kao i svaki leš, za seciranje. Da, samupravljanje je zanimljiv predmet znanstvenog interesa, ali samo zato što smo sigurni da je mrtvo. To je apolegetski diskurs „normalizacije“, koji se najjednostavnije svodi na slijedeće: sada živimo u normalnom društvu, kapitalizma i njegovih kriza, a prije je postojala nekakva anomalija, za koju su suvremenici mislili da je socijalizam. Tu je možda i bilo neke povijesti, ali danas je sigurno nema.”

 

Dođite da se bliže upoznate sa specifičnim jugoslovenskim društveno-političko-ekonomskim modelom koji je u različitim fazama i modalitetima bio na snazi oko četiri decenije (1950 – 1990). Srećko Pulig će posebno razmotriti sledeća pitanja: Da li koncept samoupravljanja može biti tema”jugoslovenskih studija”? Kako je izgledao pokušaj sampoupravnog preobražaja kulture? Koliki je današnji značaj socijalističkog samoupravljanja?

 

Pre početka izlaganja prikazaće se dokumentarni filmski materijal iz pedesetih i šezdesetih godina koji se odnosi na samoupravljanje. Nakon izlaganja Srećka Puliga sa diskusijom pozivamo vas na obilazak stalne postavke u okviru Muzeja Kvaka 22 koju čine predmeti i dokumentacija pronađeni u napuštenoj zgradi koja je nekada bila radionica za popravku muzičkih instrumenata vojnih orkestara SFRJ. Veče nastavlja na terasi pod toplim majskim zvezdanim nebom uz jugoslovensku pop i rok muziku koju će za vas izabrati DJ Službeno lice.

 

SREĆKO PULIG (1957) je filozof i komparatista, publicista i prevodilac, urednik Aktiva, priloga nedeljnika Novosti za teoriju prakse. Radio je u školi, bavio se novinarstvom na Omladinskom radiju, u Arkzinu, Feralu i Zarezu, Slobodnoj Dalmaciji, objavljivao je u Filozofskim istraživanjima. Uvek na neistraženom između novinarstva i političkog, civilnog i teorijskog aktivizma.

 

 

Izabrani tekstovi Srećka Puliga:

 

 

Vrijeme samoupravljanja
https://www.portalnovosti.com/vrijeme-samoupravljanja

 

 

Kakvo društvo hoćemo?
https://www.portalnovosti.com/kakvo-drustvo-hocemo

 

 

Između komune i tvornice
https://www.portalnovosti.com/izmedju-komune-i-tvornice

 

 

Samoupravni preobražaj kulture
https://www.portalnovosti.com/samoupravni-preobrazaj-kulture

 

 

Inspirativnost samoupravljanja
https://www.portalnovosti.com/inspirativnost-samoupravljanja

 

 

O programu

 

Razgovori o Jugoslaviji – uvod u (post)jugoslovenske studije redovan je program Muzeja Jugoslavije pokrenut 2014. godine. Program je zamišljen kao kulturološka, transdisciplinarna analiza raznih jugoslovenskih fenomena, društvenih odnosa i praksi, direktno na liniji misije muzeja kao „mesta otvorenog dijaloga i razmene znanja i iskustava“. Ciljevi programa su povezivanje i umrežavanje sa institucijama, organizacijama i pojedincima koji se na različite načine bave Jugoslavijom; propitivanje i problematizacija postojećih mišljenja, znanja i perspektiva; stvaranje osnova za edukativni i naučno-istraživački rad u Muzeju Jugoslavije.

 

 

Izvor: https://www.muzej-jugoslavije.org/program/srecko-pulig-tri-teze-o-jugoslovenskom-samoupravljanju/

 

 

Odgovori