Magnum crimen 1945 (14. svibnja na HRT1 u 20.05 – dokumentarni film iz 2015.)

Najava filma nažalost svjedoči o upotrebi bleiburške tragedije za govor o tobože “desetljećima iskrivljavanoj hrvatskoj povijesti”, “komunističkim metodama zamračenoj hrvatskoj povijesti”, “komunističkom režimu stranom hrvatskom biću” (što implicira da fašistički režim to nije), ne spominjući pritom NDH.

 

 

 

 

HRT prikazuje

 

 

14. svibnja na HRT1 u 20.05 – dokumentarni film iz 2015.

 

 

Dokumentarni film o zapovjednoj odgovornosti za zločine u kojima su bez suđenja brutalno pobijeni deseci tisuća pripadnika hrvatskih oružanih snaga, žena, djece i staraca. U kolonama smrti bili su i pripadnici Slovenaca, Srba, Crnogoraca, Kozaka i drugih nacija.

 

 

Zašto se nad ljudima koji su bježali od komunističkog režima stranog hrvatskom biću tada nisu poštivala međunarodna ratna prava? Zbog čega su zarobljenici protivno njihovoj volji prepuštani onima od kojih su bježali? Jesu li savezničke snage znale da ih predajom partizanskim jedinicama osuđuju na smrt? Film odgovara na ta i još mnoga druga pitanja važna za rasvjetljavanje desetljećima iskrivljavane hrvatske povijesti koja svoje poklonike ima i danas. Osim povjesničara i publicista, odgovore daju i časnici britanskih snaga koji se dobro sjećaju tih zbivanja.

 

 

Vjerodostojnosti sadržaja filma pridonose sjećanja preživjelih svjedoka. Oni su danas u dubokoj životnoj dobi, ali unatoč protoku vremena, još uvijek u sebi nose strašne slike sjećanja. Sjećanja na događaje s križnih, a povijest nas nažalost uči i kružnih, putova komunističkim metodama zamračene hrvatske povijesti.

 

 

Producentica: Ksenija Abramović
Scenaristica i redateljica: Nada Prkačin
Snimatelj i montažer: Ivan Lovrić
Animacija i grafički dizajn: Nikola Uroić i Josip Ninković
Autor glazbe: Željko Barba
Proizvodnja: Laudato

 

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/442174/magnum-crimen-1945

 

 

Odgovori