Tribina „Pravosuđe u službi cenzure“

Tribina „Pravosuđe u službi cenzure“ – povodom novčane kazne presuđene Ivi Goldsteinu – u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba održat će se u srijedu, 2. svibnja 2018. u 18 sati u Zagrebu.

 

 

 

 

Tribina pod nazivom „Pravosuđe u službi cenzure“ u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba održat će se u srijedu, 2. maja, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

 

 

Ugledni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i bivši ambasador RH u Francuskoj nedavno je osuđen na novčanu kaznu zbog kritičkog osvrta na seriju redatelja Antuna Vrdoljaka o Josipu Brozu Titu koja je na HRT-u emitirana 2010. Kritiku jednog dijela sadržaja koji su objavljeni u Vrdoljakovoj režiji Goldstein je iznio u tjedniku Globus. Vrdoljak se našao pogođen objavljenim tekstom, a bol mu je sada ublažio Županijski sud u Zagrebu iznosom od 70.000 kuna. Godstein je u navodno spornom tekstu iznio svoje mišljenje o nekim tvrdnjama iz serije, za koje je smatrao da se radi o povijesnim netočnostima. Prigovorio je Vrdoljaku i zbog izbora sugovornika, poput samozvanog historiografa Pere Simića iz Beograda, poznatog po revizionističkim pamfletima bez znanstvene vrijednosti. Sud je presudio da je time Vrdoljaku povrijeđen ugled, čast i dostojanstvo.

 

 

O tome radi li se tu o povredi ugleda Antuna Vrdoljaka ili o tome da sudovi, u ovom i u nizu drugih slučajeva, zapravo sude slobodi mišljenja i govora i potiču cenzuru u medijima, te potiču javne ličnosti izložene kritičkom sudu javnosti da istu ušutkuju tužbama poput ove na novoj tribini u Privredniku govorit će profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Ivo Goldstein, odvjetnica Vesna Alaburić, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković i novinar Telegrama Drago Hedl.

 

Izvor:

 

http://www.p-portal.net/tribina-pravosude-u-sluzbi-cenzure/

 

 

https://www.facebook.com/events/167810797262725/

 

 

 

Odgovori