Dokumentarni film “Krleža”

U subotu, 28. travnja 2018. u 21 sat na Drugom programu Hrvatske televizije bit će prikazan dokumentarni film “Krleža”.

 

 

 

 

Pripadajući jednom malom narodu, Krleža se izdigao kao meteor sa silinom svoje riječi, svog dijagnostičkog smisla da pokaže zlo koje sve nas razdire, ukazao je na politiku mračnih mitova, upro je prstom u proždrljivu hidru korupcije, prevare i laži, pokazao je jeftini i lažni sjaj onih koji su preko umorstava i pljačke došli do bogatstva, gazio je nemilosrdno ljudsku hipokriziju, divljaštvo, primitivizam, palanački mentalitet koji je zavladao, borio se protiv otimačine, karijerizma i podvala. Krleža se borio za istinu.

 

 

U filmu nije samo prikazan Krležin život i djelo, nego odnos publike i kritike prema njemu i njegovom djelu nakon smrti. Dokumentarni film o Krleži sastoji se od tri dijela.

 

 

Prvi dio je Krležino djelo. To je razdoblje Krležina života do osnutka Leksikografskog zavoda, koji je osnovao sam Krleža 1951. godine. Tada su nastala sva Krležina važna djela: Legende, ciklus Glembajevih, romani Povratak Filipa Latinovicza, Na rubu pameti, Balade Petrice Kerempuha. Krleža i Tito susreću se u Šestinama pred Drugi svjetski rat. Rat Krleža proživljava izoliran od svih.

 

 

Drugi dio filma je Krleža na kraju puta. U tom dijelu je susret Krleže s filmom i televizijom. Nastaju djela: Deklaracija o jeziku, Zastave. U trećem je dijelu filma tema Krleža danas. Snimljene su izvedbe Krležinih djela: Glembajevi u Beogradu i Zagrebu, Europa danas u Mariboru.

 

 

O Krleži i njegovom djelu i životu u filmu govore Krležini suvremenici kao i poznavatelji njegova djela: Predrag Matvejević, Zdravko Zima, Boris Senker, Krešimir Nemec, Georgij Paro, Ante Stamać, Tonko Maroević, Josip Vaništa i dr.

 

 

Scenarist: Tomislav Sabljak
Redatelj: Željko Senečić
Producent: Ivan Maloča
Direktor fotografije: Boris Krstinić
Montažer: Adam-Luka Turjak
Proizvodnja: Inter film d.o.o., 2011.

 

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/439685/krleza-2

 

 

Odgovori