Lukijan, “Kako treba pisati povijest”

U izdanju Instituta Latina et Graeca prvi je puta na hrvatskom jeziku objavljena knjiga Lukijan – Kako treba pisati povijest. Uz izvrstan prijevod knjiga je opremljena i opsežnom uvodnom studijom, bogatim komentarima, bibliografijom te kazalom pojmova i imena za što je zaslužan profesor Josip Parat.

 

 

Riječ je o jedinom sačuvanom spisu iz antike koji se bavi teorijom grčko-rimske historiografije. U nevelikoj raspravi koja sadrži šezdeset i tri jezgrovita poglavlja, središnje mjesto zauzima pitanje istinoljubiva i nepristrana bilježenja povijesti. Autor k tome vješto aludira na znamenite povjesničare, skrećući tako pozornost na uzore vrijedne divljenja.

 

Zbog oštre kritike onodobnog povjesništva, britkih opaski o stilu i prosudbi o odlikama dobroga povjesničara Lukijanov rad ubraja se među najuspjelija ostvarenja na polju antičke književne kritike. Naposljetku, Lukijan nam se ovdje – možda više no igdje u svojem opusu – neposredno obraća kao satiričar. Ovaj po mnogočemu jedinstven tekst dobro će doći svakome tko se bavi antikom, što je dostatan razlog da mu se posveti pozornost.

 

 

Izvor:

 

 

http://latina-et-graeca.hr/2018/04/20/novo-lukijan-kako-treba-pisati-povijest/

 

 

Odgovori