Predavanje Maria Šlausa “Težak život migranata u novoj domovini – primjer starih Hrvata“

U četvrtak, 19. travnja 2018. godine u 18 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu održat će se predavanje prof. dr. sc. Maria Šlausa (Antropološki centar, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti): „Težak život migranata u novoj domovini – primjer starih Hrvata“.

 

 

Arheološki muzej u Zagrebu poziva vas na predavanje prof. dr. sc. Maria Šlausa (Antropološki centar, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti): „Težak život migranata u novoj domovini – Primjer starih Hrvata“.

 

Migracija se, u širem smislu, odnosi na bilo kakvu prostornu pokretljivost stanovništva, dok u užem podrazumijeva trajniju promjenu prebivališta neke osobe ili skupine ljudi. Ljudi su migrirali po svijetu od svojih najranijih početaka u starijem kamenom dobu, naseljavali nove zemlje u potrazi za boljim životom. Jedna od najvećih seoba euroazijskog kontinenta dogodila se u razdoblju od 4. do 7.st. To razdoblje je poznato kao Velika seoba naroda kada nomadska, germanska i slavenska plemena napuštaju svoje stare domovine i kreću prema granicama Rimskog carstva. Kako su naši preci doživjeli te velike promjene? Kako su se snašli u novim uvjetima života? Što nam bioarheološka znanost može otkriti o ranim seobama Hrvata i njihovom životu u novoj domovini, saznajte u četvrtak 19. travnja 2018. godine u 18 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

 

Prof. dr. sc. Mario Šlaus je bioarheolog, upravitelj Antropološkog centra, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Trajno je izabran u zvanje znanstveni savjetnik. Od 1993. godine stalni je član multidisciplinarne ekipe stručnjaka koju je Vlada RH zadužila da pronađe i identificira žrtve Domovinskog rata. Uveo je bioarheološka i forenzičko-antropološka istraživanja u hrvatsku znanost te je bitno pridonio razvoju tih disciplina na međunarodnoj razini. Osnovao je Osteološku zbirku i Bioarheološki laboratorij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Autor je brojnih stručnih članaka, knjiga, znanstveno – popularnih predavanja, kao i idejni autor popularne serije „Zapisano u kostima“.

 

Izvori:

 

https://www.facebook.com/events/2063496437309305/

 

http://www.amz.hr/

 

Odgovori