Vrtni đir: Studentski protesti u Zagrebu 1968. i 1971.

U subotu, 14. travnja 2018. u 20 sati u Gradskoj Radionici u Puli u sklopu aktivnosti pod nazivom Vrtni đir, mladi povjesničar Vedran Stanić održat će predavanje o studentskim protestima u Zagrebu 1968. i 1971. Prezentacija se temelji na njegovom magistarskom radu u kojem je detektirao sličnosti i razlike ova dva pokreta i analizirao njihov utjecaj na društveno-politički život. Ova tema ima posebnu aktualnost budući da se uskoro obilježava velika obljetnica, naime proteklo je punih 50 godina od tih slavnih događanja.

 

 

Godine 1968. i 1971. veoma su važne u jugoslavenskoj povijesti. To su godine liberalizacije, ali i godine u kojima se osjećaju svi nedostaci provođenih reformi. Studentski protesti 1968. prvo je javno izražavanje nezadovoljstva trenutnim stanjem. Protesti u Jugoslaviji nisu izdvojen slučaj, mladi prosvjeduju u cijelom svijetu, međutim jugoslavenski slučaj ima svojih specifičnosti. Osim studentskih tema, mladi artikuliraju sve probleme koji zahvaćaju društvo i traže od odgovornih dosljednije provođenje reformi. Važnost 1968. leži u tome što se po prvi puta lijeve ideje ne artikuliraju samo u partiji već među mladim, nezaposlenim intelektualcima. Studenti 1971. imaju drugačije ciljeve, međutim postoje mnoge sličnosti u pokretima.

 

 

Vedran Stanić, mag.hist. završio je preddiplomski studij povijesti 2012. godine na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, s temom „Jugoslavensko-američki odnosi 1948-1955.“ Diplomski studij povijesti nastavio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te magistrirao 2016. godine s temom „Studentski protesti u Zagrebu 1968. i 1971. – sličnosti i razlike“. U fokusu njegovog interesa je povijest Jugoslavije 1945-1990., točnije društvena i politička povijest u navedenom razdoblju. Do sada je objavio nekoliko prikaza knjiga u znanstvenim časopisima i snimio više intervjua povijesne tematike za neprofitni medij Radio Rojc. Trenutno se nalazi na stručnom osposobljavanju u Savezu udruga Rojca, gdje osim aktivnosti oko Saveza, radi i na Radio Rojcu gdje vodi emisiju o civilnom društvu, sportsku emisiju te povijesni dio s razgovorima o 1968. godini.

 

 

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan.

 

 

Izvor:

 

http://gradska-radionica.hr/component/content/article/56-novosti/168-vrtni-ir-vedran-stani

 

 

Odgovori