Predavanje Robina Harrisa “Kardinal Stepinac i totalitarni sustavi”

Predavanje Robina Harrisa “Kardinal Stepinac i totalitarni sustavi” održat će se u četvrtak, 12. travnja 2018. u 19 sati u prostorijama Hrvatske paneuropske unije, Jurišićeva 1a/I, Zagreb.

 

 

Hrvatska paneuropska unija, Jurišićeva 1a/I, Zagreb

 

četvrtak, 12. 04. 2018. u 19 h

 

 

Robin Harris (r. 1952.) britanski je povjesničar, pisac i publicist. Studirao je i doktorirao u polju moderne povijesti na Exeter Collegeu u Oxfordu. Objavljivao je knjige o povijesti britanskih konzervativaca, o Margaret Thatcher, o Pinochetu i Allendeu, o anglo-američkim odnosima, o povijesnoj ulozi Talleyranda u Francuskoj, o aktualnoj ugroženosti kršćana u sirijskome ratu, a i o povijesti Dubrovnika te o Stepincu u njegovu vremenu. U vrijeme agresije na Hrvatsku zainteresirao se je za našu zemlju, zamjerao je politici Vlade Johna Majora podupiranje srpske strane, a osuđivao je i Haaški sud ICTY i glavnu tužiteljicu u vrijeme nepravedna procesa generalu Anti Gotovini. Knjiga o kardinalu Stepincu temelji se na poznavanju literature, ali i vlastitome istraživanju u Hrvatskome državnome arhivu, uvidu u tek odnedavna dostupne izvore, u dokumente tajne policije, koliko ih je uspio dobiti, te predstavlja izvoran prinos proučavanju života i vremena Alojzija Stepinca.

Predavanje će biti posvećeno suočenju kardinala Stepinca s dvama oblicima totalitarizma koje je doživio i s kojima se je sukobio. Osobito nam je drago da vas možemo pozvati na ovo predavanje Robina Harrisa u Hrvatskoj paneuropskoj uniji.

 

Moderator:

Akademik Mislav Ježić

 

Predavanje će biti na hrvatskome, a diskusija s predavačem na engleskome

 

Izvor: http://www.hpeu.hr/

 

 

 

Odgovori