Izložbe uz međunarodnu konferenciju povodom 400. godišnjice početka Tridesetogodišnjeg rata

U okviru međunarodne konferencije „Kronike plaćenika, legende i stereotipi“ Hrvatski povijesni muzej otvara 10. travnja 2018. izložbu „Mač, koplje i bure baruta“, a Hrvatski državni arhiv izložbu „Tko su bili ti strašni Hrvati?“.

 

 

Hrvatski državni arhiv

 

Hrvati u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.)

 

Ovom prilikom Vas pozivamo da dođete 10. travnja u 11 sati u Hrvatski državni arhiv na otvorenje izložbe „Tko su bili ti strašni Hrvati?“

 

Ova izložba je samo jedan od prigodnih događaja planiranih u sklopu međunarodne konferencije “Chronicles of Mercenaries, Legends and Stereotypes” (“Kronike plaćenika, legende i stereotipi”), kojim se u organizaciji Hrvatskog instituta za povijest, Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatskog povijesnog muzeja obilježava 400. godišnjica početka Tridesetogodišnjeg rata (1618. – 1648.).

 

U sve tri institucije je 9. i 10. travnja predviđen bogat program predavanja stranih i domaćih znanstvenika, uz otvorenje izložbi u Hrvatskom državnom arhivu i Hrvatskom povijesnom muzeju 10. travnja.

 

https://www.facebook.com/events/180319132598820/

 

http://www.arhiv.hr/Izlozbe-i-dogadjanja/ArticleId/115/oamid/1633

 

 

Hrvatski povijesni muzej

 

Otvorenje izložbe “Mač, koplje i bure baruta”

 

U okviru međunarodne konferencije „Kronike plaćenika, legende i stereotipi“ organizirane u povodu obilježavanja 400. obljetnice početka Tridesetogodišnjeg rata (1618. – 1648.), Hrvatski povijesni muzej priredio je izložbu „Mač, koplje i bure baruta“ kojom na temelju odabrane građe iz fundusa nastoji potkrijepiti i vizualizirati sjećanje na ovaj veliki paneuropski sukob.

 

Vojnici s područja Hrvatske, poglavito Vojne krajine, bili su jedni od ključnih sudionika tog značajnog sukoba. Nikola Zrinski, Juraj Rattkay, Nikola Ostrošić te Nikola Kapilet, samo su neki od sudionika čija je uloga bila istaknuta u svim periodima rata. Pored njihovih grafika, ujedno su izložene i one tadašnjih europskih vladara Ferdinanda II., Ferdinanda III., vojskovođa kao što su Johann Ludwig Hektor Isolani, Albrecht Wallenstein i Walter Leslie, čija su djelovanja ostavila neizbrisiv trag u ovom pogubnom ratu i pod čijim su se zapovjedništvom borili mnogi hrvatski vojnici. Izložba je popraćena ne samo grafičkim prikazima, već oružjem, vojnom opremom, zastavama, zemljovidima i kovanicama iz tog vremena kako bi posjetiteljima približili jedno od najturbulentnijih razdoblja europske povijesti.

 

https://www.facebook.com/events/1747590815320573/

 

https://www.facebook.com/HISMUS.zagreb/

 

 

Iz medija:

 

http://magazin.hrt.hr/437165/tko-su-bili-ti-strasni-hrvati

 

https://www.vecernji.hr/vijesti/u-17-stoljecu-hrvati-su-slovili-za-cvrste-i-opasne-neprijatelje-1237184

 

 

Odgovori