Izložba “Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma”

Izložba “Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma” bit će otvorena od 28. ožujka do 8. travnja 2018. u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a prati je niz zanimljivih predavanja i projekcija.

 

Arheološki muzej u Zagrebu

 

 

Povodom Svjetskog dana Roma koji se obilježava 8. travnja, Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj ‘Kali Sara’ priprema izložbu ‘Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma’ čije će se otvorenje održati 28. ožujka 2018. s početkom u 12 sati u zagrebačkom Arheološkom muzeju.

 

 

Izložba, tekstom i migracijskim kartama, po prostorijama prati kronološki slijed romskih migracija – prvu migraciju iz Indije u Europu, a zatim u Bizant; dolazak Roma u Europu; drugu migraciju Roma sredinom 19. stoljeća do Drugog svjetskog rata; genocid nacističkog režima nad Romima; treću migraciju Roma u drugoj polovici 20. stoljeća; prikaz romske zajednice u današnjem društvu.

 

 

Na izložbi će, također, biti izloženi predmeti vezani uz tradicionalne romske obrte i zanate, romska nošnja, kotač romskih kola kao simbol kretanja, fotografije romskog naroda, fotografije romskih kola i ostali izložbeni predmeti koji prikazuju specifičnost kulture, tradicije i običaja Romskog naroda.

 

 

Izvori:

 

 

http://www.amz.hr/

 

 

http://www.mdc.hr/

 

 

Odgovori