Dokumentarno-zabavna serija “Hrvatski velikani” (2. sezona): Ivan Meštrović

Dokumentarno-zabavna serija “Hrvatski velikani” autora Roberta Knjaza predstavlja istaknute osobe iz hrvatske povijesti. U nedjelju, 25. ožujka 2018. u 20.37 na HTV1 prva epizoda 2. sezone govori o Ivanu Meštroviću.

 

 

HRT – HTV1 25.03.2018. 20.37

 

Hrvatski velikani (2)

 

Ivan Meštrović

 

 

Dokumentarno-zabavna serija Hrvatski velikani autora Roberta Knjaza predstavlja važnije hrvatske povijesne osobe. U novih osam nastavaka 2. sezone saznat ćemo neke nove i možda manje poznate činjenice o našim velikanima: Ivanu Meštroviću, sv. Leopoldu Mandiću, Mariji Jurić Zagorki, hrvatskim nobelovcima Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu, zatim Matiji Gupcu, Ruđeru Boškoviću, Vesni Parun i Antu Starčeviću.

 

 

Najcjenjeniji hrvatski velikan 20. stoljeća zasigurno je kiparski genij i arhitekt Ivan Meštrović. Grgur Ninski u Splitu i Zdenac života u Zagrebu samo su djelić od gotovo 3000 skulptura koliko je oblikovao u svom životu i posijao diljem svijeta. Slijedili smo itinerar tog “čuda od Vlaja”: od rodnih Otavica gdje se družio s ovcama, do svjetske slave i ispijanja kava s kraljem Aleksandrom, Eisenhowerom, Rodinom i Stepincem. Zašto ga možemo nazvati najvećim donatorom Hrvatske? Zašto je završio u ustaškom zatvoru i tko ga je u zadnji tren spasio od strijeljanja? Zašto su ga nazivali Michelangelom svoga doba? Saznajte u novoj epizodi Hrvatskih velikana.

 

 

Scenarist, redatelj i voditelj: Robert Knjaz

 

Urednica: Snježana Nožinić

 

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/434592/hrvatski-velikani-5

 

 

Odgovori