1. Antikvarijat: Splitski lazaret – arheološko istraživanje

Ciklus arheoloških predavanja ‘Antikvarijat’ započinje u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u utorak, 13. ožujka 2018. u 19 sati predavanjem arheologa Ante Alajbega i Nebojše Cingelija o arheološkom istraživanju splitskog lazareta koji je izgrađen krajem 16., a srušen sredinom 20. stoljeća.

 

 

 

 

Ciklus arheoloških predavanja ‘Antikvarijat’ u Splitu

 

 

Ciklus arheoloških predavanja ‘Antikvarijat’ započinje u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u utorak, 13. ožujka, u 19 sati, predavanjem arheologa Ante Alajbega i Nebojše Cingelija o arheološkom istraživanju splitskog lazareta 2016. godine.

 

 

Splitski lazaret izgrađen je krajem 16., a srušen sredinom 20. stoljeća. Danas već zaboravljen, lazaret je bio jedna od najznačajnijih građevina u povijesti Splita i najveći i najorganiziraniji kompleks gospodarsko-fortifikacijske arhitekture u Dalmaciji. Što se danas nalazi ispod Rive i Turističke palače?

 

 

Do kakvih su otkrića došli arheolozi i brinemo li dovoljno o našoj kulturnoj baštini, bit će tek neka od pitanja na koje će odgovoriti arheolozi koji su pet mjeseci istraživali lazaret.

 

 

Ciklus arheoloških predavanja „Antikvarijat“ održavat će se svakog drugog utorka u prostorima Muzeja na Mejama i novi je edukativni program MHAS-a namijenjen širokom krugu zainteresiranih. Javna izlaganja temeljit će se na arheološkim istraživanjima i povijesti Splita, ali bit će i priče o Vikinzima, kirurški preciznoj restauraciji kamenih spomenika te odnosu čovjeka prema životinjama u prošlosti. Uz djelatnike muzeja, u predavanjima će sudjelovati i sveučilišni profesori te publicisti, a program je zamišljen kao svojevrsna javna tribina na kojoj će sudjelovati i publika.

 

Izvori:

 

https://www.facebook.com/muzejHAS/

 

 

https://www.facebook.com/events/133680757460155/

 

 

http://www.culturenet.hr/

 

 

Odgovori