„Komunistički manifest – tribina povodom 170. obljetnice“

Tribina će se održati u petak, 9. ožujka 2018. u 20.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Gosti: Katarina Peović Vuković, Luka Bogdanić, Dimitrije Birač i Stevo Đurašković. Moderator: Luka Resanović.

 

 

U sklopu 200. obljetnice rođenja Karla Marxa, organizira se tribina povodom 170. obljetnice izlaska Manifesta Komunističke partije, teorijskog i praktičnog programa tadašnjeg Saveza komunista koji je svjetlo dana ugledao u Londonu 21. 2. 1848. Tribinu, koja će se održati u petak, 9. ožujka u 20:30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, zajednički organiziraju Radnički portal i Subversive Festival.

 

Ovaj historijski dokument, kojeg su zajedno napisali Karl Marx i Friedrich Engels, bio je sinteza njihove dotadašnje praktične borbe i teorijskih istraživanja. Komunistički manifest ujedno je i rezultat historijsko-materijalističke analize društva i njegova povijesnog razvoja, kao i tekst kojim je na svjetsku pozornicu stupio naučni socijalizam čime su se dotadašnja utopijska shvaćanja i teorije morali povući. Manifest je 1848. bespoštedno i nimalo uvijeno objavio kako je svako dosadašnje društvo počivalo na suprotnosti između ugnjetačkih i ugnjetenih klasa i kako je, za razliku od svih ranijih pokreta, radnički pokret samostalni pokret ogromne većine i u interesu ogromne većine društva. Dokazano je i kako radnička klasa vlastitom emancipacijom od eksploatacije temeljene na najamnom radu ujedno ukida i eksploataciju na razini čitavog društva.

 

Na tribini ćemo govoriti o historijskoj ulozi i značaju Komunističkog manifesta te njegovom utjecaju na Marxovu i Engelsovu političku misao, vremenskom kontekstu unutar kojeg je nastao, kao i o pojedinim praktičnim i teorijskim dijelovima koji su za ljevicu i radništvo posebice važni i poučni i danas. Osim analize samog manifesta, zadatak tribine jest i ukazati na nužnost političkog organiziranja na ljevici danas, u fazi neoliberalnog kapitalizma kada poduzetnici tj. kapitalisti kao društvena manjina uz pomoć svojih država sve jače pritišću i izrabljuju radničku klasu, odnosno većinu koja se trenutno nije u stanju adekvatno braniti.

 

Gosti na tribini bit će Katarina Peović Vuković, docentica na FFRI, Luka Bogdanić, docent na Odsjeku za filozofiju FFZG-a, Dimitrije Birač, nositelj inicijative Za radnički Karlovac i Stevo Đurašković, docent na FPZG-u. Moderirat će Luka Resanović, urednik Radničkog portala.

 

Izvori:

 

http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-i-citaonica-bogdana-ogrizovica/72

 

https://www.facebook.com/events/1503199779748909/

 

 

Odgovori