Predavanje Zrinke Nikolić Jakus “Kneginja Maruša; žene, supruge, vladarice u srednjem vijeku”

Arheološki muzej u Zagrebu obilježit će Međunarodni dan žena predavanjem Zrinke Nikolić Jakus u četvrtak, 8. ožujka 2018. u 18 sati. Opširnije u nastavku.

 

 

Predavanje: Kneginja Maruša; žene, supruge, vladarice u srednjem vijeku

 

 

Obilježavamo Međunarodni dan žena zanimljivim predavanjem u sklopu Branimirove godine!

 

 

8.3.2018., dr. sc. Zrinka Nikolić Jakus s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pričat će o ženama, suprugama i vladaricama u ranom srednjem vijeku.

 

 

O hrvatskim vladaricama u srednjem vijeku, a pogotovo u ranom srednjem vijeku kao javnosti najzanimljivijem razdoblju, tj. vremenu narodnih vladara, poznato je vrlo malo podataka – svega dva-tri imena u isto toliko izvora iz vrelima ionako oskudnog razdoblja. Među njima je i prva hrvatska kneginja čije ime poznajemo, a ujedno i jedina kneginja iz 9. stoljeća poznatog imena – kneginja Maruša, zapisana kao Mariosacometissa, supruga kneza Branimira. Njezino je ime, kao i Branimirovo, zabilježeno na marginama Čedadskog evangelijarija u Akvileji gdje je hodočastila zajedno sa svojim suprugom. Međutim, i malobrojni podaci o Maruši (i drugim hrvatskim vladaricama ili ženama pripadnicama vladarske i obitelji višeg socijalnog statusa) daju nam sliku žena koje su supruge, no ujedno i majke i odgajateljice vladara, posrednice i mirotvorke između vladara i njegovih podanika, dobrotvorke i donatorice crkvenih ustanova, a time posredno i kulture i umjetnosti. Iako je njihov položaj mogao biti krhak i ovisiti o volji muža, u društvu su promatrane kao nezaobilazne partnerice (consortes regis) u kraljevskom dostojanstvu, a ponekad, barem u svojstvu regentice, i kao vladarice u punom smislu riječi.

 

 

Izvor:

 

 

http://www.amz.hr/

 

 

http://www.amz.hr/naslovnica/branimirova-godina.aspx

 

 

Odgovori