Predstavljanje knjige Dubravke Petek “Kuglijeve knjige: nostalgični hommage knjizi”

Predstavljanje knjige – koja “daje pregled djelovanja zagrebačkog knjižarsko-nakladničkog poduzeća Stjepana Kuglija i Alberta Deutscha” – bit će u utorak, 6. ožujka 2018. u 19 sati u Gradskoj knjižnici u Zagrebu.

 

 

Kuglijeve knjige: nostalgični hommage knjizi

 

Predstavljanje knjige

06.03.2018.

Gradska knjižnica

Početak događanja: 19.00

Galerija Kupola

 

 

Predstavljanje četvrte publikacije u nizu „Nova Gradska knjižnica“.

 

 

Knjiga daje pregled djelovanja zagrebačkog knjižarsko-nakladničkog poduzeća Stjepana Kuglija i Alberta Deutscha. Istraživanje provedeno na konkretnim primjercima Kuglijevih izdanja zastupljenima u fondu Gradske knjižnice u Zagrebu te na arhivskoj građi njezine zbirke Zagrabiensia, stavlja naglasak na neke segmente raznolike djelatnosti ovog poduzeća, koja je obuhvaćala nakladništvo i knjižarsko poslovanje. Posebna pozornost posvećena je prikazu Kuglijeve Hrvatske biblioteke kojom on u velikoj mjeri doprinosi približavanju prijevoda stranih književnih djela na hrvatski jezik i njihovu integriranju u hrvatski književno- jezični korpus.

 

 

Knjiga se pritom promatra kao cjeloviti artefakt koji ima vrijednost baštine zbog svojih materijalnih obilježja – knjižne opreme i ilustracije – te duhovnog sadržaja izraženoga u tekstualnom obliku.

 

Također se može govoriti i o samoj knjižari u Ilici kao nezaobilaznoj lokaciji negdašnjeg međuratnog Zagreba, kultnom mjestu tiskane i pisane riječi koje je privlačilo Zagrepčane u širokom socijalnom i obrazovnom rasponu.

 

 

O knjizi će govoriti:

Ismena Meić, voditeljica Gradske knjižnice
Željko Vegh, voditelj zbirke Rara
Prof. dr. sc. Frano Dulibić – Ilustracija i oprema knjiga Kuglijevih izdanja
Mate Maras – Shakespeare u Hrvatskoj
i autorica Dubravka Petek, voditeljica zbirke Zagrabiensia

 

 

Izvor: http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/kuglijeve-knjige-nostalgicni-hommage-knjizi-42946/42946

 

 

Odgovori