Efraim Zuroff, “Operacija Posljednja prilika. Potraga za nacističkim zločincima”

Izdavač Fraktura objavio je 2018. godine hrvatsko izdanje knjige Efraima Zuroffa “Operacija Posljednja prilika. Potraga za nacističkim zločincima” u kojoj se govori i o Milivoju Ašneru, šefu ustaške policije u Požegi, i o suđenju Dinku Šakiću, jednom od zapovjednika jasenovačkog logora.

 

 

 

 

Fraktura

 

 

Efraim Zuroff

Operacija Posljednja prilika

Potraga za nacističkim zločincima

 

 

Jezik izvornika: engleski
Prijevod: Mirna Herman Baletić
Broj stranica: 256
Godina izdanja: 2018.
ISBN: 978-953266926-8
Naslov izvornika: Operation Last Chance

 

 

O knjizi

 

Knjiga Efraima Zuroffa koja je pred nama, Operacija Posljednja prilika, čiji naslov aludira na činjenicu da će biološka smrt oteti iz ruku pravde preostale odgovorne za Holokaust ako se ne poduzme taj posljednji napor da ih se uhvati i izvede pred sud, govori o tome kako su zločinci desetljećima izbjegavali pravdi, kako im se mukotrpno ulazilo u trag i kako se (neke, barem) pronalazilo. Za čitatelje u Hrvatskoj posebno će zanimljiva poglavlja biti ona što se bave slučajem Milivoja Ašnera, šefa ustaške policije u Požegi, koji je, dokazima usprkos, a zahvaljujući tromosti austrijskog pravosuđa, dočekao svoj kraj na slobodi, mirno živeći sa suprugom u Klagenfurtu (Celovcu). Drugo posebno zanimljivo poglavlje jest ono što se bavi suđenjem jednom od zapovjednika zloglasnog jasenovačkog logora, Dinku Šakiću. To je, vrijedi naglasiti i ponoviti, jedino suđenje nekome odgovornom za ustaške zločine u gotovo tri desetljeća postojanja neovisne Hrvatske. Jedino! Zato i ono što Zuroff radi ima smisla, jer još je relativno mnogo šakića koji slobodno žive širom svijeta, uživajući zaštitu onih kojima su služili u vrijeme Hladnoga rata, ili naprosto “prodajući se” kao antikomunisti.

 

S Efraimom Zuroffom sastajao sam se mnogo puta, i u Zagrebu i u Izraelu. Znam da je riječ o čovjeku koji ono što radi ne radi zbog mržnje prema bilo kome, nego isključivo zbog toga da zločin bez presedana u novijoj povijesti ljudskoga roda ne ostane nekažnjen i da zločinci budu privedeni pravdi. Nadam se i volio bih vjerovati da će knjigu Operacija Posljednja prilika pročitati upravo oni koji su uvjereni u suprotno.

 

Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske 2000.–2010.

 

Pročitaj poglavlje:

 

 

https://fraktura.hr/operacija-posljednja-prilika.html