Dokumentarni film “Priča Eve Schwarz”

Na Trećem programu HRT-a u nedjelju, 4. veljače 2018. u 17.05 sati bit će prikazan dokumentarni film “Priča Eve Schwarz” (HTV, 2017) o stradanju međimurskih Židova u holokaustu.

 

 

 

 

HRT – HTV3 04.02.2018. 17.05

 

 

Priča Eve Schwarz, dokumentarni film (69′)

 

 

“Priča Eve Schwarz” filmska je biografija čakovečke Židovke iz jedne od najuglednijih židovskih obitelji u Međimurju. Priča je to o Čakovcu prije 2. svjetskog rata, o nesretnim vremenima i stradanju međimurskih Židova u holokaustu, o životu naše junakinje u Budimpešti nakon rata te o potrazi za vlastitim ocem koji je (kako se ispostavilo) stradao u Auschwitzu.

 

Temeljen na knjizi “Iz pepela čakovečke sinagoge” povjesničara Branimira Bunjca i napravljen kao kombinacija monodrame (u trenutku snimanja filma Eva Schwarz već je bila pokojna) i dokumentarca, film prikazuje intimnu ispovijed glavne junakinje, ali i pokušava dati povijesni okvir njezinog života u turbulentnim vremenima rata i poraća, te daje pregled sudbine međimurske židovske zajednice.

 

Dokumentarni dio filma je sniman na autentičnim lokacijama (Čakovec, Budimpešta, Auschwitz, Buchenwald, Sommerda), uz korištenje arhivskog materijala HRT-a i Mađarskog filmskog arhiva, dok je igrani dio (s Blankom Bart koja je utjelovila Evu Schwarz) sniman u Zagrebu i temelji se na već spomenutoj knjizi njezinih intervjua koju je dramaturški obradila Maja Gregl. Glazbu za film komponirao je Alfi Kabiljo, a izveo Simfonijski orkestar HRT-a.

 

 

Snimatelj: Davor Petričić
Montažer: Staša Čelan
Producenti: Marina Trandler, Sanja Knez i Sunčana Hrvatin Kunić
Scenaristi: Maja Gregl i Ivica Dlesk
Urednik i redatelj: Ivica Dlesk
Trajanje: 68′ 49”
HTV, 2017.

 

Izvor: https://raspored.hrt.hr/

 

 

Odgovori