Predstavljanje Hrvatskog iseljeničkog zbornika 2018.

Svečano predstavljanje Hrvatskoga iseljeničkog zbornika 2018. održat će se u srijedu, 7. veljače 2018. u 13 sati u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu (Trg Stjepana Radića 3).

 

 

 

 

Hrvatska matica iseljenika ima čast pozvati Vas na svečano predstavljanje Hrvatskoga iseljeničkog zbornika 2018., koje će se održati u srijedu, 7. veljače 2018. u 13 sati u HMI-ju, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

 

 

 

Zbornik će predstaviti: ravnatelj HMI-ja prof. Mijo Marić,  izv. prof. dr. sc. Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti; doc. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te urednica Vesna Kukavica.

 

 

 

Hrvatski iseljenički zbornik 2018. sa sažetcima na engleskom i španjolskom jeziku ima osam tematskih cjelina – naslovljenih Znaci vremena, Kroatistički obzori, Baština, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige – koje se sastoje od 31 samostalnog autorskog priloga. Građa je raspoređena na 448 stranica i ilustrirana sa 110 fotografija, zrcaleći raznorodno iseljeničko stvaralaštvo. Središnja su tema većine autora ovogodišnjega sveska interaktivni učinci digitalnih medija u iseljeništvu, ali i izazovi egzodusa mladih iz Slavonske i Bosanske Posavine. Obrađeni su dosezi pojedinih hrvatskih znanstvenika i umjetnika u inozemstvu. Matičina serijska publikacija ima elektronsku  inačicu na mreži, a u svom 63. godištu dosegla je u digitalnom repozitoriju 28 000 stranica, njegujući potpunu tematsku i disciplinarnu otvorenost internetskog doba kada je svaki 35. stanovnik Zemlje međunarodni migrant. Autori Matičina godišnjaka iz domovine i inozemstva, čija mreža okuplja tristotinjak suradnika sa svih kontinenata, opisuju nam fascinantan mozaik stvaralaštva hrvatskog iseljeništva 21. stoljeća – čiji naraštaji stvaraju svoja djela izvan domovine u višejezičnim i višekulturnim sredinama razvijenoga svijeta. Poticajan je prilog o  iseljeničkoj filantropiji i Zakladi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, čija zagrebačka palača krasi naslovnicu ovoga zbornika.

 

Izvor i dodatne informacije:

 

http://www.matis.hr/hr/novosti/10728-digitalna-kultura-u-hrvatskom-iseljenickom-zborniku-2018

 

 

 

Odgovori