Predavanje Ivice Prlendera „Sveti Vlaho ispod Republike – javno i/ili intimno“

U četvrtak, 18. siječnja 2018. u 19.30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku povjesničar Ivica Prlender održat će predavanje „Sveti Vlaho ispod Republike – javno i/ili intimno“.

 

 

 

 

Četvrtak, 18. 1. – “Ususret sv. Vlahu”: Predavanje dr. sc. Ivice Prlendera

 

 

“Ususret sv. Vlahu”, ciklus različitih kulturnih događanja četvrtkom kao dalja priprava za svetkovinu zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, započinju u četvrtak, 18. siječnja u 19,30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

 

 

Prvog četvrtka predavanje na temu „Sveti Vlaho ispod Republike – javno i/ili intimno“ održat će dr. sc. Ivica Prlender, koji predavanje najavljuje sljedećim riječima:

 

„U tisućgodišnjem slijedu štovanja našega Parca nastojati će se na razaznavanju njegove, često opisivane, makar i različito interpretirane, javne uloge, ali i – susljedno većoj ili manjoj rječitosti povijesnih vrela – uloge u intimnim u okvirima duhovnih obzorja davnijeh Dubrovčana. Jer, kao što je društvo bilo podložno stalnim, makar ponekad i krajnje diskretnim, mijenama, ništa manje se nije mijenjao ni osjećajni svijet u dugom vremenskom luku što veže ranosrednjovjekovne naraštaje s onim u predvorju modernog svijeta. Uostalom, protagonistu – gustalo ga to ili ne – oblikuju doživljaji njegovog okruženja. I to, kako javnog tako i onog, nerijetko skrovitog – intimnog.“

 

 

Izvor: http://www.dubrovacka-biskupija.hr/

 

 

Odgovori