Emisija “Povijesne kontroverze”: Franjo Trenck

U emisiji “Povijesne kontroverze” u četvrtak, 11. siječnja 2018. u 14.30 sati na Trećem programu Hrvatskog radija o barunu Franji Trencku govorit će Alexander Buczynski.

 

 

HRT – HR3 11.01.2018. 14.30 – 15.15

 

 

Povijesne kontroverze

 

Povijest 18. stoljeća burno je razdoblje europske prošlosti. To je doba intenzivnog stvaranja prvih državnih birokratskih aparata, vrijeme prosvjećenog apsolutizma, vrijeme velikih europskih ratova i borbi za prevlast u zapadnoj i središnjoj Europi.

 

Nažalost, u našoj historiografiji 18. stoljeće je jedno od najslabije obrađenih razdoblja hrvatske prošlosti. No, ipak u tom neistraženom moru preživjelih arhivalija, pojedine povijesne ličnosti iskaču svojom osobitošću i neobičnim životnim itinerarom, koji su prešli u narodnu predaju i gotovo legendu. Jedan od takvih osobitih likova je i Franz Seraphicus barun von der Trenck ili jednostavnije barun Franjo Trenk, uz čije se ime vežu brojne avanture, legende i priče. Iako životni put baruna i pukovnika Franje Trencka nije historiografski problematičan poput života i djela legendarnog baruna Münchhausena, njegova biografija puna je kontroverzi i pitanja na koja historiografija tek treba dati odgovor.

 

O barunu Franji Trencku razgovaramo s dr. sc. Alexanderom Buczynskim iz Hrvatskog instituta za povijest.

 

Autori emisije su Josip Mihaljević i Gordan Ravančić.

 

Urednica: Antonia Hrvatin Roth.

 

 

 

http://raspored.hrt.hr/

 

 

 

http://radio.hrt.hr/emisija/povijesne-kontroverze/1174/

 

 

 

Odgovori