Dokumentarna serija “Marko Antun de Dominis”

Dokumentarna serija “Marko Antun de Dominis” (snimana od 2015. do 2017.) prikazivat će se u tri nastavka na Prvom programu Hrvatske televizije srijedom u 21h (počevši od 3. siječnja 2018), a bit će dostupna i pomoću multimedijske usluge HRTi.

 

 

 

 

Marko Antun de Dominis

 

3. siječnja na HRT1 u 21 sat – dokumentarna serija

 

 

Dokumentarna serija Marko Antun de Dominis snimana je od 2015. do 2017. u Senju, Rabu, Splitu, Veneciji, Rimu, Londonu, Windsoru… Vodi nas na kraj 16. i početak 17. stoljeća u doba reformacije i protureformacije, u doba inkvizicije, dvorskih igara, izdaja i prevrata. U središtu priče je Marko Antun de Dominis, briljantni znanstvenik, biskup, ekumenist i političar rođen u Rabu 1560. godine.

 

 

Za senjske uskoke on je biskup izdajica i krvnik, kako piše August Šenoa u romanu “Čuvaj se senjske ruke”, on je neprijatelj uskoka i personifikacija strane sile na Jadranu. Za splitski Kaptol on je pohlepni nadbiskup koji se stavlja na stranu Venecije nasuprot papinskim odlukama.

 

 

Za engleskog kralja Jamesa on je čovjek od povjerenja, windsorski dekan, savjetnik kralja za vanjsku politiku, ali i čovjek koji će kralju okrenuti leđa prvom prilikom. Za Rim i inkviziciju on je heretik, čovjek čije ime treba zauvijek ostati zaboravljeno. Na Trgu cvijeća spaljeno tijelo zajedno s knjigama, opomena svima koji se usude misliti suprotno nasljedniku sv. Petra. Tko je bio de Dominis, prevrtljivac i izdajica? Možda samo naivac. On je senjski biskup koji uskocima nudi ruku suradnje, splitski nadbiskup koji ostaje u Splitu s bolesnicima za vrijeme gube kada svi drugi iz grada bježe.

 

 

To je čovjek koji je u vremenu krvavih sukoba između katolika i protestanata prvi zagovarao ponovno jedinstvo i ekumenizam, prvi nadbiskup koji je otvoreno progovorio protiv neograničene papinske moći, čovjek čija teološke knjige čita cijela Europa, a njegovim radovima iz fizike divi se i sam Newton. Bio je jednostavno čovjek ispred svog vremena kojeg je vrijeme u kojem je živio jednostavno progutalo u lomači na Trgu cvijeća u Rimu.

 

 

Je li Marko Antun de Dominis bio prevrtljivac i izdajica ili možda samo naivac? On je senjski biskup koji uskocima nudi ruku suradnje, splitski nadbiskup koji ostaje u Splitu s bolesnicima za vrijeme gube kada svi drugi iz grada bježe. To je čovjek koji je u doba krvavih sukoba između katolika i protestanata prvi zagovarao ponovno jedinstvo i ekumenizam, prvi nadbiskup koji je otvoreno progovorio protiv neograničene papinske moći, čovjek čije teološke knjige čita cijela Europa, a njegovim radovima iz fizike divi se i sam Newton. Jednostavno rečeno, bio je čovjek ispred svojega vremena kojega je vrijeme u kojemu je živio progutalo u lomači na Trgu cvijeća u Rimu, ističe urednik i autor serije Niko Kostanić.

 

 

Prva epizoda ČUVAJ SE SENJSKE RUKE govori o odnosu snaga na Jadranu u 15. i 16. stoljeću te položaju Mletačke Republike naspram habsburških zemalja i Osmanskog Carstva. Kakva je uloga Raba i Senja u stalnim propitkivanjima moći na relaciji Venecija – Beč – Prag – Rim? Uz geopolitičke odnose film prije svega govori o usponu obitelji de Dominis s Raba i njihovoj povezanosti sa Senjom i senjskim uskocima. Pratimo odrastanje Marka Antuna de Dominisa (1560.) u Rabu, njegovo školovanje u Italiji, dolazak na biskupsku katedru u Senj te bijeg iz Senja pod optužbom kako je upravo on izdajnik i krvnik uskoka. Kroz glavni lik film progovara o uskočkom pitanju, o surovosti toga doba i mnogim međunarodnim intrigama.

 

 

Dokumentarna serija Marko Antun de Dominis prikazivat će se u tri nastavka na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) srijedom s početkom u 21.00, a bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

 

 

Urednik: Niko Kostanić Scenarij i režiju potpisuju urednik Niko Kostanić i Neven Mihael Dianežević. Producenti su Draško Vrgoč i Zdravko Sandrin, direktor fotografije je Ivan Kovač, a majstor montaže Damir Horvatek.

 

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/421415/marko-antun-de-dominis

 

 

Odgovori