MUO prikuplja predmete za izložbu “Šezdesete u Hrvatskoj”

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu priprema izložbu „Mit i stvarnost – Šezdesete u Hrvatskoj“ koja će biti otvorena u travnju 2018. godine i tom prilikom poziva na posuđivanje i doniranje predmeta za izložbu.

 

 

 

 

Mit i stvarnost
Šezdesete u Hrvatskoj,
14. travanj – 14. listopad 2018. godine.

 

 

U slijedu velikih kulturoloških projekata ostvarenih proteklih godina, Muzej za umjetnost i obrt izložbom „Mit i stvarnost – šezdesete u Hrvatskoj“ koja je ujedno i ključni projekt u 2018. godini, želi vratiti u fokus interesa prijelomno desetljeće ne samo za Hrvatsku i njezino okruženje, već je to trenutak kada se na globalnoj razini mijenjaju političke, ekonomske i nadasve kulturološke paradigme što će imati reperkusija sve do danas. Namjera ove izložbe u tom, širem kontekstu, je promotriti, problematizirati i analizirati situaciju u Hrvatskoj prvenstveno u području umjetnosti i kulture.

 

Uz izložbu se planiraju brojne popratne aktivnosti: edukativni programi, okrugli stolovi, predavanja autora pojedinih tematskih cjelina, koncerti s glazbom iz tog razdoblja, bogat suvenirski program itd.

 

U suradnji s partnerima na projektu, dio glazbenog programa smjestio bi se izvan MUO kako bi se atmosfera proširila na gradske ulice i trgove kao dio promocije ovog kulturološkog projekta.

 

 

Iz teksta prof. Zvonka Makovića izdvajamo:

 

 

“Na globalnoj razini bilo je to desetljeće bunta, nade i pokušaja da se radikalno, bar na Zapadu, korigira postojeći svijet i prevrednuju njegove norme i dogme. Bilo je to vrijeme hipi-pokreta, ali i ratova, kaosa i terora… ali i liberalizacije, doba u kojemu su artikulirane potpuno nove političke strategije, nove ideologije, novo ponašanje, novi svjetonazori. Mi ćemo na izložbi nastojati zahvatiti sve segmente, imati vrlo širok krug izložaka, od umjetničkih djela i filmova, do popularnoga fiće, popularne glazbe, sve do antibaby pilule koja je izmijenila kulturu ponašanja, otvorila vrata za mnoge nove stvari i osjećaje.”

 

 

Cilj grupe “Šezdesete u Hrvatskoj” je promovirati izložbu koja se otvara u travnju 2018. godine te uz pomoć Vas dragi posjetitelji Muzeja prikupiti predmete koje ćemo privremeno ili trajno pohraniti u naš fundus.

 

 

Izvor i dodatne informacije: https://www.facebook.com/MojeSezdesete/

 

 

Odgovori