Izložba “Tvrđa u Osijeku/Festung in Essegg/Foretress in Osijek”

Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 21. prosinca 2017. godine u 12 sati u Muzeju Slavonije u Osijeku.

 

 

 

 

Izložba „Tvrđa u Osijeku/Festung in Essegg/Foretress in Osijek“ obilježava 140 godina neprekinutog djelovanja Muzeja Slavonije, koji je od samih početaka čvrsto vezan za prostore Tvrđe i njene stanovnike.

 

 

Pored „140 godina poslije“ Muzeja Slavonije, povijest Tvrđe prikazana je kroz niz zanimljivih tematskih cjelina, ali sa željom da se već poznati događaji i osobe isprepliću sa svakodnevnim životom i manje poznatim događajima i muzejskim predmetima. Nakon prikaza Tvrđe i brojnih arheoloških istraživanja, kroz dokumente, predmete i portrete slijede cjeline posvećene izgradnji i rušenju Tvrđe, odnosno poznatoj 78. osječkoj pukovniji i ostatcima tvrđavskog groblja.

 

 

Osobito su vrijedni predmeti vezani za sakralnu baštinu s naglaskom na Franjevački samostan. Tvrđa je oduvijek bila i središte umjetničkog, kulturnog, obrazovnog , a sve do 1945. godine i upravnog života. Kroz svakodnevni život Tvrđe i njenih stanovnika u prošlosti, postav završava portretima današnjih stanovnika i fantastično-dokumentarnim filmom Osječanina Zvonimira Jurića: „Tvrđa 1999.“.

 

 

dr. sc. Mladen Radić, muzejski savjetnik

 

 

Izvor: https://mso.hr/?p=7805&lang=hr

 

 

 

Odgovori