Predstavljanje projekta “Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije”

Hrvatski pomorski muzej Split i Hrvatska matica iseljenika podružnica Split pozivaju u četvrtak, 7. prosinca 2017. u 18 sati na predstavljanje projekta “Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije”

 

Hrvatski pomorski muzej Split i Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split ove su godine pokrenuli projekt istraživanja povijesti iseljeništva Dalmacije.

 

 

Kao prvu aktivnost u sklopu tog projekta, Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split, u suradnji s Hrvatskim pomorskim muzejom Split 7. prosinca (četvrtak) 2017. u 18 sati prezentira Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije. Inicijativu je pokrenula hrvatska dijaspora u Južnoj Americi, što je vidljivo u deklaracijama proizašlim na sastancima iseljenika u Boliviji i Čileu. O virtualnom muzeju, kojemu je potporu dala Splitsko-dalmatinska županija, govorit će:

 

dr. sc. Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split
dr. sc. Tonći Šitin, povjesničar
Ljubomir Radić, prof. povijesti
Branka Bezić Filipović, voditeljica Hrvatske matice iseljenika, podružnice Split (video o Ivanu Ursiću, hrvatskom graditelju svjetionika na otočiću u Pacifiku; kontakt uspostavljen putem Skypea s njegovim unukom Juanom Ursićem Lealom iz Čilea).

 

U drugom dijelu večeri bit će predstavljen program povezivanja Muzeja i Odjela s udrugama koje se bave iseljeništvom i baštinom na srednjodalmatinskim otocima. Prvi takav program pod naslovom „4 otoka/4 mjesta/4 recepta“ povezuje Brač, Hvar, Korčulu i Vis, odnosno mjesta Bol, Stari Grad, Blato na Korčuli i Vis. Svi su ti otoci izrazito iseljeničke sredine, a o njihovom spremaju tradicionalnih recepta govorit će:

 

 

Maja Duka, osnivačica udruge „Imena“ i manifestacija „Festival kulture IMENA u Bolu“, „Trudne teće“ i autorica knjige „Bračka marenda“, te kolekcije o spari, govorit će o gastronomskoj baštini vezanoj za otok Brač Vinka Tudor govorit će o starograjskom paprenjaku i njegovoj pripremi Ivana Sardelić, povjesničarka, govorit će o blajskoj lumbliji i njenom povijesnom aspektu Anela Borčić, ravnateljica osnovne škole u Visu, govorit će o viškoj pogači U okviru projekta planira se nastavak sakupljanja knjiga za zbirku „Druga domovina“ knjižnice Antonio Rendić Ivanović iz Sutivana na Braču, o ćemu će izvijestiti Franjo Mlinac, ravnatelj knjižnice.

 

 

Moderator programa bit će dr. sc. Tonći Šitin.

 

 

U glazbenom dijelu programa nastupit će muška klapa „Filip Dević“.

 

 

Izvori:

 

 

http://www.mdc.hr/

 

 

https://hr-hr.facebook.com/HrvatskiPomorskiMuzejSplit/

 

 

Odgovori