Promocija knjiga Igora Štiksa u Splitu

U ponedjeljak, 4. prosinca 2017. u 19 sati u Splitu Igor Štiks predstavit će roman o obiteljskoj povijesti „Rezalište“ i studiju „Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj: jedna povijest Jugoslavije i postjugoslavenskih država“.

 

 

 

 

Promocija dvaju novih naslova Igora Štiksa, romana “Rezalište” i studije “Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj” održat će se u ponedjeljak, 4. prosinca u 19 sati, u splitskom Klubu Ghetto.

 

Igora Štiksa, kojemu je ova promocija prvi javni nastup u Splitu nakon pet godina, ugostiti će Nebojša Lujanović.

 

Igor Štiks (Sarajevo, 1977.) piše prozu, poeziju, dramske tekstove, publicistiku i znanstvene tekstove. Školovan u Zagrebu, Parizu, Chicagu i Edinburgu gdje danas radi kao znanstveni suradnik. Rezultat tog rada je studija Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj (Fraktura, 2016) koja se bavi promjenama koncepta državljanstva od same ideje južnoslavenske zajednice do njenog raspada i nastanka samostalnih državnih jedinica. Svoj znanstveni interes usmjerava i prema pojavama studentskih pobuna, kao i problemima neoliberalističkog koncepta na svjetskoj sceni, a posebno u kontekstu postsocijalističkih društava. Sa Srećkom Horvatom je objavio esej Pravo na pobunu i uredio zbornik Dobro došli u pustinju postsocijalizma (Fraktura, 2015). Široj neznanstvenoj zajednici ipak je najpoznatiji po priznanjima za svoja dva romana: Dvorac u Romagni i Elijahova stolica (čije je englesko e-izdanje ove jeseni bilo najtraženiji povijesni roman na Kindle storeu).

 

 

Roman Rezalište (Fraktura, 2017) najnovije je njegovo prozno ostvarenje koje tematizira povijest jedne obitelji sabijenu u bolan večernji dijalog.

 

Tijekom jedne noći, od predjela do digestiva, Igor Štiks vodi nas kroz napetu i zanimljivu obiteljsku povijest koja je nužno opterećena politikom dvadesetog i dvadeset i prvog stoljeća, a u kojoj važnu ulogu igra pradjed Oskar, mladi austrougarski vojnik koji je iskusio Oktobarsku revoluciju da bi, na koncu, skončao u logoru, zbog nečiste krvi, za vrijeme Drugog svjetskog rata…

 

 

Izvori:

 

 

http://www.mvinfo.hr/clanak/promocija-knjiga-igora-stiksa-u-splitu

 

 

https://fraktura.hr/blog/igor-stiks-u-splitu.html

 

 

 

 

Odgovori