Mirko Sardelić – Niz seminara ‘The Entangled Histories of Emotions in the Mediterranean World’ – 2017/2018.

 

U Splitu je 25-26. rujna 2017. u organizaciji Centra za transkulturno istraživanje emocija (https://www.ctie.hr/) održan međunarodni znanstveni seminar ‘Portals: Spaces of Encounter, Entanglement, and Exchange’. Bio je to drugi u nizu od pet seminara projekta ‘The Entangled Histories of Emotions in the Mediterranean World’ što ga zajednički organizira međunarodna kolaboracija sastavljena od šest institucija: australski ARC Centre for the History of Emotions, The Society for the History of Emotions, Institute for Advanced Study (CEU, Budapest), Centar za transkulturno istraživanje emocija, European University Institute (Firenze) i Istituto per la storia del pensiero filosofico e scientifico moderno (ISPF). Organizatori-voditelji seminara bili su dr. sc. Katrina O’Loughlin (University of Western Australia) i dr. sc. Mirko Sardelić (Zavod za povijesne znanosti HAZU), a seminar su s hrvatske strane potpomogli još i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Književni krug Split – organizatori Knjige Mediterana – te Institut za povijest umjetnosti i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

Osim predstavnika organizatora svih šest institucija koji su zbog kontinuiteta diskusije prisutni na svakom seminaru, ovome splitskome spremno se predavanjima pridružilo nekoliko uvaženih istraživača Mediterana, jugoistočne Europe te povijesti emocija. Treba najprije spomenuti da je sudjelovao i dr. sc. Giovanni Tarantino (University of Western Australia), inicijator cijeloga projekta. Pozivu se odazvao profesor emeritus Michel Balard (Université Paris IV-Sorbonne), doajen mediteranske povijesti, koji je u više od pola stoljeća znanstvenoga djelovanja iza sebe ostavio stotine publikacija, od kojih su neke bile ključne za cijelu disciplinu. Doprinos konceptualizaciji Mediterana kao egzemplarne kontaktne zone sa svojstvenom emocionologijom pružili su dr. sc. Rosa Salzberg (University of Warwick; EUI) predavanjem o Veneciji kao mjestu konstantne mobilnosti i novih susreta, te prof. dr. Aleksander Osipian (University of Kiev) slikom Konstantinopola očima poljskih putnika 16. i 17. stoljeća. Teorijsku i metodološku okosnicu seminara zacrtala je radom o emocionalnoj ksenologiji prof. dr. Zrinka Blažević (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), koja već niz godina sustavno obogaćuje interdisciplinarnu platformu povijesti emocija originalnim teorijskim uvidima, ključnima za ozbiljan pristup ovoj kompleksnoj temi. O praktičnom aspektu emocija izlagala je prof. dr. Nataša Štefanec (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), čiji je rad na Referentnom i interpretativnom centru za povijest Vojne krajine u Glini bio također zapažen kao originalan i sustavan pristup prezentiranja prošlosti i sadašnjosti međukulturnih odnosa.

 

U triptihu o zanimljivim dubrovačkim temama ranoga novog vijeka (15.-17. st.) izlagale su, u zasebnim predavanjima, dr. sc. Ivana Brković (Filozofski Fakultet u Zagrebu), dr. sc. Martina Pranić (Charles University, Prague) i doc. dr. sc. Valentina Zovko (Filozofski fakultet u Zadru), obrađujući neke emotivne aspekte (redom) velikoga potresa (1667.), političke djelatnosti Marina Držića, te ranih diplomatskih kontakata Dubrovčana i Osmanlija. Baštinu i važnost arturijanske literature za oblikovanje identiteta i emocionalnog habitusa velikaša srednje Europe analizirala je dr. sc. Kosana Jovanović (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci). Neke je važne aspekte emocija iz perspektive psihologije, napose o socijalnoj funkciji plakanja, sudionicima izložio gost seminara i sudionik okruglog stola dr. sc. Asmir Gračanin (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci). Visokoj kvaliteti seminara pridonijelo je i desetak sudionika okruglog stola iz uglednih hrvatskih i svjetskih akademskih institucija (popis svih sudionika nalazi se na linku: http://www.historyofemotions.org.au/events/ports-and-portals-spaces-of-encounter-entanglement-and-exchange/).

 

Niz se nastavlja u Australiji, u Perthu, seminarom naslovljenim ‘Entangled Histories of Things in the Mediterranean World (http://www.historyofemotions.org.au/events/entangled-histories-of-things-in-the-mediterranean-world/), 14. prosinca 2017. Završna dva seminara održat će se u Europi, najprije u Firenci 5. veljače 2018., potom u Budimpešti 18. lipnja (raspored i teme nalaze se na istom linku).

 

Mirko Sardelić

 

 

Odgovori