Predstavljene dvije knjige Vasilija Krestića o Hrvatima

Historiografsku javnost u Hrvatskoj neće iznenaditi da je srpski povjesničar i akademik Vasilije Krestić predstavio knjige „Znameniti Srbi o Hrvatima“ i „Velikohrvatske pretenzije na Vojvodinu, Bosnu i Hercegovinu“ u kojima je “razobličio hrvatsku politiku od jednog i po vijeka”, Srbe “oslobodio krivice koju im nameće Zagreb za raspad Jugoslavije” i iznio čitav niz sličnih “naučnih podataka” i “dokaza”.

 

 

 

 

Српска академија наука и уметности

 

 

Знаменити Срби о Хрватима / Василије Ђ. Крестић. – Београд : Српска књижевна задруга, 2017

 

Великохрватске претензије на Војводину, Босну и Херцеговину = Greater Croatian pretensions to Vojvodina and Bosnia and Herzegovina / Василије Ђ. Крестић ; [преводилац Татјана Ћосовић]. – Београд : САНУ, 2017

 

Говоре: aкадемик Василије Ђ. Крестић
проф. др Мира Радојевић
др Софија Божић

 

Свечана сала, уторак 21. новембар 2017. у 13.00 часова.

 

 

Izvor: http://www.sanu.ac.rs/%5C/Biblioteka/Predstavljanje.aspx?arg=1994%2C

 

 

 

 

Predstavljene dvije knjige akademika Krestića

 

 

U Beogradu su danas na tribini Biblioteke Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/ predstavljene knjige „Znameniti Srbi o Hrvatima“ i „Velikohrvatske pretenzije na Vojvodinu i BiH“, akademika Vasilija Krestića u kojima je razobličio politiku Hrvatske prema srpskom narodu i srpskoj teritoriji unazad vijek i po.

 

 

U Beogradu su danas na tribini Biblioteke Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/ predstavljene knjige “Znameniti Srbi o Hrvatima” i “Velikohrvatske pretenzije na Vojvodinu i BiH”, akademika Vasilija Krestića.

 

 

Viši naučni saradnik SANU Sofija Božić rekla je da knjiga „Znameniti Srbi o Hrvatima“ pokazuje kontinuitet odnosa Hrvata prema Srbima kao uljezima i to da se mit o Srbima kao takvima urezao u svijest Hrvata.

 

 

„Ova knjiga pokazuje i to da Srbi za Hrvate ne mogu biti dobri ma koliko bili korektni u međusobnim odnosima, poput Jovana Subotića, Jove Jovanovića Zmaja i Jovana Skerlića, koji je čak sarađivao sa Antom Starčevićem. Srbi su uvek razumevali Hrvate, a osvešćivali su se tek kada bi shvatili da je pravda nemoguća“, navela je Božićeva.

 

 

Ona je naglasila da ova knjiga, koja je rezultat višedecenijskog rada, daje sliku odnosa najvećih srpskih umova prema Hrvatima, a treba da je čitaju nove generacije da bi razumjele sadašnju situaciju u regionu.

 

 

Božićeva je istakla da drugo izdanje knjige govori o njenom značaju i da je to djelo na ponos srpskoj nauci i srpskom narodu.

 

 

Krestić je rekao da mu je pišući knjigu „Znameniti Srbi o Hrvatima“ cilj bio da razobliči mržnju Hrvata prema Srbima i da naučnim podacima otrijezni sve jugoslovenski orijentisane.

 

 

„Ova knjiga je više nego potrebna danas“, istakao je Krestić.

 

 

On je naveo da je u knjizi „Velikohrvatske pretenzije na Vojvodinu i BiH“ dokumentovano i hronološki razložio sve teritorijalne zahtjeve Hrvatske i razobličio hrvatsku politiku od jednog i po vijeka, te time dao direktan odgovor na sve optužbe Zagreba prema Srbiji i Srbima na račun „velikosrpske politike“.

 

 

„Srbe sam oslobodio krivice koju im nameće Zagreb za raspad Jugoslavije, a srpsku politiku sam snabdeo dokazima pomoću kojih se uspešno može nositi sa neprestanim hrvatskim optužbama, počevši od Garašanina do naših dana“, rekao je Krestić.

 

 

Prema njegovim riječima, iz knjige je jasno da su vodeći hrvatski prvaci unazad vijek i po imali jasne pretenzije i nisu krili namjere prema BiH, posebno teritoriji koju su naseljavali Srbi, kao i da upravo Hrvati stoje iza svih autonomaških pokreta u Vojvodini.

 

 

„Oni su imali taktiku da sve što je srpsko proglašavaju za `velikosrpsko` i udarali na Srbe i srpske teritorije svim sredstvima, uključujući i genocid“, naveo je Krestić.

 

 

Izvor: SRNA

 

 

Odgovori