“Motor mijene”: Nepročitana poglavlja socijalne i proletersko-revolucionarne književnosti

“Motor mijene” u svojoj 4. sezoni posvećuje se nepročitanim poglavljima socijalne i proletersko-revolucionarne književnosti. Na prvom terminu 22. studenog 2017. čita se “Golgota” (1918-1920/1922) Miroslava Krleže.

 

 

Nepročitana poglavlja socijalne i proletersko-revolucionarne književnosti: tomu se posvećuje Motor mijene u svojoj 4. sezoni.

 

 

Čitamo naslove iz redova radničke, revolucionarne, proleterske i socijalne književnosti, koji su objavljivani u reprezentativnim izdavačkim kućama međuratne Jugoslavije: Nolitu, SOCIMu (ediciji časopisa „Socijalna Misao“), Binozi, dijelom i u „Zabavnoj biblioteci Nikole Andrića“ i dr. Svi naslovi koje ćemo čitati recenzirani su u lijevim zagrebačkim i beogradskim časopisima u vrijeme njihove najbogatije, najsvestranije produkcije: između 1928. i 1934. Nimalo slučajno, biramo pogotovo one naslove oko kojih su se kod nas i u inozemstvu povele žustre polemike.

 

 

Izdavačka i prevoditeljska djelatnost odabranog razdoblja obuhvaća dugačak i intrigantan niz knjiga, domaćih i stranih, koje su iz raznih razloga (a bit će ih zanimljivo raspetljavati) ostali izvan fokusa domaće književne i političke historiografije. Jedan od razloga nesumnjivo je autor kojim otvaramo program – Miroslav Krleža, bard i persona. Njegov obračun ‘s njima’ u drugi plan potisnuo je ne samo reakcionarnu štampu, nego i politički iznimno zanimljive pokušaje domaće socijalne literature.

 

 

Izvori i dodatne informacije:

 

https://www.facebook.com/Motormijene/

 

https://www.facebook.com/events/138137870165954/

 

http://www.kulturpunkt.hr/content/tekst-kao-politicka-cinjenica

 

 

Odgovori