Dani Marije Jurić Zagorke 2017.

Od 21. do 26. studenog 2017. održat će se u Zagrebu, po 11. put, manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke s predstavljanjem knjige „Coprnički ceh“, znanstveno-književnim skupom „Feminizam i kultura straha“ i nizom drugih događanja.

 

 

 

Bogat program Dana Marije Jurić Zagorke 2017.

 

 

Manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke održava se 11. put, u godini u kojoj obilježavamo 60. godina od smrti najčitanije hrvatske autorice i prve političke novinarke.

 

 

Uz simbolično polaganje vijenca na Mirogoju na njezinome grobu, u utorak  21.11. u 18:00 dodijelit će se nagrade za najbolje studentske radove na temu ženske i rodne problematike koju Centar dodjeljuje desetu godinu zaredom smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, kritičkih znanja unutar obrazovanja na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.

 

 

U 19:00 sati predstavljamo autorski projekt Jasne Jasne Žmak Priče na čudnim mjestima u sklopu kojega je napisala niz kratkih priča koje su postavljene u javnim prostorima na području Zagreba. U suradnji sa nizom dizajnera, priče su tako od literanih postale i vizualni elementi koji su interpolirani na mjestima koja inače nisu “predviđena” za takvu vrstu čitateljske interakcije. Nakon dva zagrebačka lifta, jedne naslovnice časopisa, dvije oglasne ploče i jednog WC-a, Žmak je napisala kratku priču za prostor Centra za ženske studije, uzimajući kao njenu osnovnu temu lik i djelo Marije Jurić Zagorke. Slijedeći karakteristični, intimistički ton svojeg proznog rada, autorica je u suradnji s Mašom Poljanec koja potpisuje postav i dizajn priče, u bivšem Zagorkinom stanu otvorila prostor za kratkotrajni, poetski susret s autoricom koja je često prešućivana u narativima o povijesti domaće književnosti. Prethodno objavljene priče mogu se čitati na: cudnamjesta.tumblr.com.

 

 

U četvrtak, 23.11. otvaramo vrata Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke u vremenu od 11-16 sati, kada omogućujemo, u suradnji s ExitGames escape room Zagreb, građanima/kama od 13-77 godina tajanstvenu potragu za ubojicom!

 

 

U 18:00 sati pozivamo vas na predstavljanje knjige Coprnički ceh urednika Mladena Houške, ravnatelja Muzeja i Romane Mačković, više kustosice, u suradnji s Muzejom Sveti Ivan Zelina, te će uslijediti predavanje/razgovor s autorima/cama Hrvojem Gračaninom, Martinom Findrik i Anom Zbiljski.

 

 

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu u petak i subotu 24. i 25. studenog 2017. održava se znanstveno-književni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu Feminizam i kultura straha. O strahu se govori kao o jednoj od primarnih i evolucijski korisnih emocija. Možda se zato na njega može tako plodno i učinkovito računati kada se želi evocirati snažan emocionalni odgovor pojedinaca, grupa ili cijeloga društva koji bi ukidao njihovu kritičku procjenu situacije i omogućio da se njima manipulira. Sigurnost jest osnovna potreba i važan zahtjev, no rasprava o politici straha želi se ovdje proširiti na ukupni vrijednosni i normativni okvir, na diskurzivne i društvene uvjete koji je omogućuju, na politiku identiteta, spregu znanja i moći – nameće se potreba da se promisli kultura straha. S ciljem izgradnje novog okvira za analizu politike i kulture straha kao onih koje stvaraju nove društvene podjele među nacijama, rodovima, tijelima raspravljat će se kako se u širem ili užem smislu u strahu utemeljeni diskursi, žanrovi, slike, tekstovi, politike, prakse izvode i čine te kako se njima manipulira u formalnim i svakodnevnim kontekstima, i to s dalekosežnim posljedicama.

 

 

U nedjelju 26.11. u 11:00 sati, kod spomenika banu Josipu Jelačiću, Slavica Jakobović Fribec okuplja građane/ke i vodi ih u Šetnju Zagorkinim tragom koja završava u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, gdje od 11-16 sati u okviru Otvorenih vrata možete preuzeti letak i/ili ostaviti svoje podatke i sudjelovati u izvlačenju za tajanstvenu nagradu.

 

 

Dobrodošli/e!

 

Pravila igre:

U četvrtak i nedjelju preuzmite letak Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke (Dolac 8) koji ćete zamijeniti za 20% popusta za sudjelovanje u kreativnoj i edukativnoj detektivskoj avanturi Grofica iz Petrinjske ulice nastalu po Zagorkinom romanu Kneginja iz Petrinjske ulice u ExitGames escape roomu Zagreb (Petrinjska 7). Svaki/a donositelj/ica letka ExitGames escape rooma Zagreb u Memorijalni stan ima mogućnost osvajanja bogatog iznenađenja, uz ostavljanje e-maila na jednoj od dvije adrese donosi. Sretnog dobitnika/cu objavljujemo na dan Zagorkine smrti 30.11.

 

 

Facebook event Escape roomhttps://www.facebook.com/events/1533775523381970/

 

 

Program Dana Marije Jurić Zagorke preuzmite ovdje:

http://zenstud.hr/wp-content/uploads/2017/11/Program-Dani-MJZ-2017.pdf

 

 

Programsku knjižicu književno-znanstvenog skupa Feminizam i kultura straha preuzmite ovdje:

http://zenstud.hr/wp-content/uploads/2017/11/Dani-MJ-Zagorke_2017_programska-knjizica.pdf

 

 

Izvor: https://zenstud.hr/2017/11/16/dani-marije-juric-zagorke-2017/

 

 

 

 

 

Odgovori