Jerzy Bandrowski: Bijesni psi

Izdavač DAF objavio je hrvatsko izdanje romana Jerzyja Bandrowskoga “Bijesni psi” iz 1921. godine koji tematizira život revolucionarne Moskve i brutalni obračun komunista s anarhistima.

 

 

 

 

Bijesni psi

 

 

1918. je godina. U revolucionarnoj Rusiji bjesni građanski rat. Boljševici su izveli prevrat, ali Lenjin i Trocki još nisu potpuno preuzeli vlast nad zemljom. Djeluju druge političke partije, izlaze opozicijska glasila. Jedna od najvažnijih političkih grupacija su anarhisti. Moskva je postala utočište ljudi iz svih krajeva Europe poharane ratom, utočište prognanika, izbjeglica, dezertera, ratnih profitera, umjetnika, futurista, političkih aktivista, buržuja, malograđana i svakojakih smutljivaca. Tumarajući Moskvom, glavni junak, Poljak Zaucha, doznaje da je njegov prijatelj, bivši kipar Popiołka, postao anarhist. Zaucha se odlučuje vratiti u domovinu i izvući prijatelja iz opasnog okruženja. Jerzy Bandrowski je slikovito i dojmljivo opisao život revolucionarne Moskve, a brutalan obračun komunista s anarhistima predstavlja finale ovog živopisnog romana u kojem je reportažnom tehnikom prikazan život i mentalitet stanovnika revolucionarne Moskve, prikazujući svu bijedu, raskoš i kompleksnost prijelaznog razdoblja.

 

 

Roman Bijesni psi objavljen je 1921., netom nakon povratka pisca iz Rusije i nakon što su poljske trupe pod zapovjedništvom Piłsudskoga porazile sovjetsku vojsku na njezinom osvajačkom pohodu na Poljsku. Djelo je u socijalističkoj Poljskoj zbog očitih razloga bilo zabranjeno za objavljivanje, a njegov autor ustrajno prešućivan.

 

 

Roman Bijesni psi prvi je prijevod nekog od djela Jerzyja Bandrowskoga na hrvatski jezik.

 

 

Izvor: http://www.daf.hr/novosti/bijesni-psi

 

 

 

 

Odgovori