Dokumentarni film „Španjolska: Otvorene rane“

U srijedu, 8. studenog 2017. u 20.05 na HRT1 bit će prikazan dokumentarni film iz 2015. godine o još uvijek otvorenim ranama Španjolskog građanskog rata.

 

 

 

Španjolska: Otvorene rane

 

 

8. studenoga na HRT1 u 20.05 – dokumentarni film iz 2015.

 

I 75 godina nakon završetka Građanskoga rata, Španjolska je druga po broju nestalih na svijetu. Je li Zakon o amnestiji dovoljan da bi zaustavio potomke republikanaca u saznavanju istine?

 

Zašto država ne radi na otkrivanju masovnih grobnica poražene strane? Zašto se prešućuje istina o frankističkim zločinima, koja su stratišta onih republikanskih? Zašto Španjolska nema Komisiju o povijesnoj istini i pomirenju? Koliko je ideja frankizma, 40 godina nakon diktatorove smrti, prisutna u suvremenoj Španjolskoj?

 

Čut ćemo svjedočanstva nekih od tristotinjak tisuća novorođenčadi ukradenih za vrijeme frankizma. Je li njihov jedini krimen bio pogrešno političko uvjerenje biološke majke?

 

 

Dokumentarni film Španjolska: Otvorene rane bavi se temom španjolske povijesti, nikad do kraja razjašnjene. Nakon Francove smrti donesen je Zakon o amnestiji, pa se o mnogo stvari javno ne govori, što se pokazalo lošom odlukom jer su ostali neraščišćeni računi koji sprečavaju iskorak društva u zdraviju budućnost. Stoga smo pred kamere doveli povijesne sudionike, otvorili zaista brojne teme, primjerice pitanje otete republikanske djece. Naime, oko 300 000 djece oduzeto je majkama za vrijeme Francove diktature samo zato što su im majke bile republikanke. Ti su ljudi nakon trideset ili četrdeset godina saznali kako su bili oteti i dani u domove. Zabilježili smo neka od njihovih svjedočanstava i svjedočanstva onih koji ne smiju ekshumirati kosti svojih bližnjih iako znaju gdje su, dodaje Dragan Nikolić, koji je s HRT-ovim snimateljima prošao brojna iskušenja na terenu kako bi snimio mnoge autentične zapise za potrebe filma.

 

Kolega snimatelj Igor Prša i ja, primjerice, s arheolozima te velikom kamerom i stativom penjali smo se nekoliko kilometara u planinu da bismo snimili nekoliko kadrova kostiju iz masovnih grobnica za kraj filma. Zaista je mnogo truda uloženo. Mislim da je rezultat sjajan materijal, ustvrdio je autor dokumentarnog filma Dragan Nikolić.

 

Snimatelji su Jurica Ožić Bebek, Bojan Draksler i Igor Prša, a montažer Igor Šumiga.

 

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1)  u srijedu u 20.05 film će biti dostupan i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/398572/otvorene-rane

 

 

Odgovori