Skup sjećanja na Kristalnu noć

U četvrtak, 9. studenog 2017. u 18 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu Antifašistička liga organizira skup sjećanja na Kristalnu noć, pogrom nad Židovima u Njemačkoj i Austriji koji se dogodio prije 79 godina.

 

 

SKUP SJEĆANJA NA KRISTALNU NOĆ – Trg žrtava fašizma – četvrtak, 09. studenoga 2017. – 18.00h

 

U četvrtak 9. studenog 2017., u 18 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu Antifašistička liga organizira skup sjećanja na Kristalnu noć, pogrom nad Židovima u Njemačkoj i Austriji koji se dogodio prije 79 godina.

 

Na žalost to nije samo davni povijesni događaj “koji se nama više nikada ne može dogoditi”. Svi “osnovni sastojci” za pripremu sličnih događaja postoje i u današnjem svijetu; mržnja prema drugim i drugačijima, njihova dehumanizacija pod utjecajem agresivne nacionalističke propagande, netrpeljivost tamo gdje bi trebalo stajati suosjećanje…

 

Pozivamo vas da dođete na ovaj skup podsjećanja na sve to, kao izraz naše zajedničke odlučnosti da budućnost bude drugačija.

 

U noći s 9. na 10. studeni 1938, nacisti su organizirali progon Židova diljem Njemačke. Ubijen je 91 Židov, oko 30.000 deportirano je u koncentracijske logore, spaljeno 177 sinagoga, oskrvnuta židovska groblja te uništeno najmanje 7.000 trgovina u židovskome vlasništvu.

 

Izvori:

 

https://www.facebook.com/DocumentaZagreb

 

 

http://www.zoz.hr/

 

 

 

 

Odgovori