Stota godišnjica Oktobarske revolucije u Rusiji prolazi tiho

HINA: „Danas se obilježava 100 godina od početka Oktobarske revolucije koja je dovela do osnivanja Sovjetskog Saveza, no u Rusiji se teško može pronaći događaj kojim se otvoreno slavi ta obljetnica.“

 

 

 

 

Danas se obilježava 100 godina od početka Oktobarske revolucije koja je dovela do osnivanja Sovjetskog Saveza, no u Rusiji se teško može pronaći događaj kojim se otvoreno slavi ta obljetnica.

 

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je vojna parada koju je pratilo više od 7000 ljudi, objavio je list Rossiyskaya Gazeta.

 

No nije bila posvećena revoluciji, nego događaju iz 1941., za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su deseci tisuća vojnika krenuli s tog mjesta u borbu protiv nacista koji su stigli do gradskih predgrađa.

 

Opisujući paradu list ne navodi da je ona originalno bila posvećena godišnjici sovjetske revolucije.

 

“Za većinu Rusa, pobjeda u Drugom svjetskom ratu i dalje je najvažniji događaj u 20. stoljeću”, rekla je politička analitičarka Maria Snegovaja za dpa.

 

Značenje revolucije od sovjetske se ere umanjuje. U želji da očuva stabilnost, sovjetska vlada poduzela je mjere da utiša njezine proslave.

 

Obljetnicu je zamijenio Dan pobjede kao ključni događaj novog doba, kazala je Snegovaja.

 

Obljetnicu revolucije planira ipak proslaviti ruska Komunistička partija, koja je i dalje važna politička snaga u zemlji, iako u sjeni vladajuće stranke Jedinstvene Rusije.

 

Stranka bi trebala održati skup u središtu Moskve kasnije tijekom dana, no čini se da će to biti više prosvjed nego proslava jer neki od pripremljenih slogana osuđuju, među ostalim, povećanje cijena komunalija i traže veće poreze za bogate.

 

HINA

 

07. 11. 2017.

 

 

Izvor: https://www.nacional.hr/stota-godisnjica-oktobarske-revolucije-u-rusiji-prolazi-tiho/

 

 

 

 

Rusija tiho obilježava stogodišnjicu Oktobarske revolucije

 

https://www.nacional.hr/rusija-tiho-obiljezava-stogodisnjicu-oktobarske-revolucije/

 

HINA

 

06. 11. 2017.

 


 

HINA

 

Obavijesti o Oktobarskoj revoluciji

 

 

https://www.hina.hr/pretraga/Oktobarska

 

 

Odgovori