Ustavni sud: Imenovanje “Ulice 10. travnja” neustavno

Ustavni sud Republike Hrvatske donio je odluku o neustavnosti imenovanja “Ulice 10.travnja” u slavonskom selu Slatinski Drenovac.

 

 

 

 

Ustavni sud odlučio: Imenovanje “Ulice 10. travnja” neustavno

 

 

 

Ustavni sud objavio je na svojoj internetskoj stranici nedavno donesenu odluku prema kojoj je imenovanje “Ulice 10. travnja” u slavonskom selu Slatinski Drenovac neustavno, ističući da je “dobro poznata povijesna istina” da je NDH bila nacistička i fašistička tvorevina te da moderna Hrvatska nije njezina sljednica ni po kojoj osnovi.

 

 

Odluka je donesena 10. listopada, a protiv nje je bio sudac Miroslav Šumanović, čije je izdvojeno mišljenje također objavljeno. Ocjenu ustavnost odluke Općinskog vijeća Čačinaca iz 1997. o izmjeni naziva “Ulice 21. novembra” u naselju Slatinski Drenovac u “Ulicu 10. travnja” zatražila je Vlada u prosincu 2013. na prijedlog Ministarstva uprave koje je sporno imenovanje neposredno obustavilo od primjene.

 

 

Vlada Zorana Milanovića je smatrala da se imenovanjem ulice po datumu kada je 1941. osnovana Nezavisna Država Hrvatska, država utemeljena na postavkama fašizma, “u potpunosti anuliraju nastojanja Hrvatske za afirmacijom temeljnih vrijednosti antifašizma, a koja su ugrađena u Ustav”.

 

 

Prije svoje odluke ustavni suci su zatražili očitovanje općine Čačinci iz koje su odgovorili da je odluka o preimenovanju donesena jednoglasno “na inicijativu grupe građana, žitelja mjesta Slatinski Drenovac”, ali da u njihovoj arhivi ne postoji pisana inicijativa i obrazloženje prijedloga odluke te je nemoguće utvrditi uz što se predloženi i usvojeni naziv ulice povezuje. Suci su zaključili da bi se sporni naziv jedino mogao povezati s datumom 10. travnja 1941., kao danom osnivanja NDH.

 

 

Prema pisanju medija, nakon odluke Ministarstva uprave 2013. ploče sa spornim nazivom ulice u Slatinskom Drenovcu su skinute, a Općinsko vijeće Čačinaca do danas nije donijelo odluku o novom nazivu ulice, no stanovnici i dalje u osobnim dokumentima kao ulicu stanovanja imaju naziv “Ulica 10. travnja”.

 

 

HNS: Odluka Ustavnog suda treba biti primjer Vijeću za suočavanje s prošlošću

 

 

HNS je pozdravio odluku Ustavnog suda da je naziv ulice “10. travnja” u Slatinskim Drenovcima neustavan te drže kako ta odluka treba biti primjer kojim će se voditi Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

 

 

HNS će podržati svaku odluku i inicijativu kojom se zabranjuje korištenje fašističkih simbola i ustaškog pozdrava za dom spremni i nećemo se umoriti od ponavljanja da ustaškoj ikonografiji nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru.

 

 

Želimo da se već jednom znanost, obrazovanje i tehnologija stave ispred ideoloških rovova svih boja i da konačno stvorimo školu za život, a ne za ocjene, kako bi povezali tržište rada s obrazovanjem. To će biti glavni fokus HNS-a koji će nas voditi u Vladi s HDZ-om u naredne tri godine, na dobrobit svih građanki i građana naše zemlje, poručuju iz HNS-a.

 

 

17. 10. 2017.

 

Izvor: http://vijesti.hrt.hr/410649/ustavni-sud-odlucio-imenovanje-ulice-10-travnja-neustavno

 

 

Dodatne informacije:

 

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/jutarnji-doznaje-ustavni-sud-donio-presudnu-odluku-o-ustaskim-simbolima-ime-ulice-10-travnja-u-suprotnosti-je-s-hrvatskim-ustavom/6643275/

 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/NDH-bila-nacisticka-i-fasisticka-tvorevina-Ustavni-sud-donio-vaznu-i-dalekoseznu-odluku

 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/HASANBEGOVIC-NAPAO-USTAVNI-SUD-Ova-odluka-je-povratak-cenzure-iz-vremena-komunizma?meta_refresh=true

 

 

Odluka Ustavnog suda

 

https://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/NovostiO/C12570D30061CE54C12581B5003D8E75?OpenDocument

 

 

 

Odgovori