Portal Znameniti.hr

“Tematski portal Znameniti.hr omogućava pretraživanje i pristup digitaliziranim djelima velikana hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti i javnog života te radovima o njihovu opusu iz pera drugih autora”.

 

 

—-

 

 

Znameniti.hr

 

http://znameniti.hr/

 

 

Tematski portal Znameniti.hr omogućava pretraživanje i pristup digitaliziranim djelima velikana hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti i javnog života te radovima o njihovu opusu iz pera drugih autora.

 

 

Na portalu je dostupna tekstovna, slikovna, zvučna i videograđa koja je izvorno smještena u digitalnim zbirkama/repozitorijima hrvatskih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih ustanova.

 

 

Portal nadopunjuju poveznice prema biobibliografskim podacima, među kojima izdvajamo online enciklopedije i leksikone Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža.

 

 

O projektu

 

 

Portal Znameniti.hr 2016. godine pokrenule su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sa svojom Knjižnicom kao koordinatorom te Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba i Državni arhiv u Varaždinu. Jednokratnu financijsku potporu dala je Zaklada Adris 2016. godine u okviru projekta koji je prijavljen pod nazivom Znameniti i zaslužni Hrvati.

 

 

Cilj je projekta uspostaviti temelj za okupljanje i objedinjeno pretraživanje metapodataka digitalne građe hrvatskih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih ustanova izgradnjom portala Znameniti.hr s digitalnom građom velikana hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti i javnog života iz različitih zbirki/repozitorija. Svrha je projekta omogućiti veću dostupnost i korištenje nekomercijalnih znanstvenih, kulturnih i umjetničkih digitalnih sadržaja istraživačima i široj javnosti.

 

 

U prvoj fazi projekta na portalu su prikupljeni podaci iz zbirka četiriju ustanova koje su ujedno i pokretači projekta, a tematski su vezane uz hrvatskog povjesničara, književnika, političara i bibliofila I. K. Sakcinskog. Potom se pristupilo prikupljanju metapodataka ostalih znamenitih osoba.

 

 

U drugoj fazi izgradnje portala projektu su pristupile i ostale ustanove koje u svojim digitalnim zbirkama/repozitorijima posjeduju vrijedne priloge o znamenitim ličnostima hrvatske prošlosti i sadašnjosti: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Institut za etnologiju i folkloristiku te Muzej za umjetnost i obrt. Očekuje se da će se u projekt uključiti i ostale ustanove te da će opseg i raznovrsnost zastupljenog digitalnog sadržaja rasti iz dana u dan.

 

 

Odgovori