Apel hrvatskih intelektualaca za slobodu misli i govora!

Prenosimo zainteresiranoj historiografskoj javnosti informaciju o apelu hrvatskih intelektualca za slobodu mišljenja (u kontekstu rada Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima i pitanja zabrane pozdrava „Za dom spremni“) među čijim su inicijalnim potpisnicima i mnogi povjesničari.

 

 

 

slobodamisljenja.com

 

Apel hrvatskih intelektualaca za slobodu misli i govora!

 

 

Apel

 

HRVATSKI INTELEKTUALCI ZA SLOBODU MIŠLJENJA

 

Hrvatska javnost dulji niz godina svjedoči nastojanjima političara i političkih stranaka, da se pretvore u vrhovne tumače nacionalne i svjetske povijesti, poglavito povijesti 20. stoljeća i napose Drugoga svjetskog rata.

 

To nastojanje se ne očituje samo u pokušajima manipulacije javnošću, nego i u težnjama da se takozvana povijesna istina propiše rezolucijama i deklaracijama političkih ustanova i njihovih parapolitičkih izdanaka, a ponekad i u pokušajima da se znanstvena istraživanja i interpretacije faktično ograniče odlukama pravosudnih tijela koje su donesene za pojedinačne, konkretne slučajeve.

 

Historiografija je znanstvena disciplina, a ne ideološka batina. Njezina je zadaća istraživati i tumačiti prošlost, ne podređujući se današnjim ideološkim predodžbama i ne služeći sadašnjim političkim potrebama.

 

Odvijajući se u kontekstu europskih i svjetskih političkih, svjetonazorskih, kulturnih, gospodarskih, vjerskih i drugih prijepora, povijest je hrvatskoga naroda u posljednje stoljeće i pol obilježena snažnim sukobima, koji su pridonijeli dubokim podjelama u hrvatskom društvu. One nisu otklonjene ni u Domovinskome ratu, koji je označio pobjedu borbe hrvatskoga naroda za neovisnošću i u kojem je stvorena i obranjena neovisna i demokratska hrvatska država.

 

Te podjele su se odrazile i na historiografske prijepore i nedoumice koje traju desetljećima, i koje iz dana u dan rađaju novim spoznajama i novim interpretacijama. Te spoznaje i interpretacije se ne obaziru na političke i ideološke dogme, jer to nužno proizlazi iz karaktera historiografije kao znanstvene discipline. One su plod novih istraživanja, novootkrivenih dokumenata i svjedočenja. Svaki pokušaj da ih se ograniči i propiše političkim deklaracijama, zakonodavnim rješenjima ili pravosudnim odlukama, nasrtaj je na znanost, demokraciju i slobodu.

 

Samo nedemokratski, totalitarni režimi propisuju istine, a samo oni koji o povijesti ne znaju ništa, ne znaju da je to propisivanje istine jedan od glavnih razloga njihove propasti. Potpuno iluzorno je misliti da se društveni prijepori, kao sastavnica svakoga demokratskog društva, mogu ukloniti represijom i zabranama. Svaka zabrana ili „istina“ koju izravno ili neizravno propiše država, može ne samo produbiti postojeće društvene podjele i pridonijeti novima, nego i ozbiljno ugroziti slobodu izražavanja i istraživanja.

 

Zbog svega toga pozivamo hrvatsku javnost i sve odgovorne čimbenike, da se suzdrže od političkoga, zakonodavnog i pravosudnog ograničavanja znanosti, i od svakog pokušaja da propišu poželjne, ideološki pravovjerne istine. Upozoravamo da se u protivnome kreće na put bez povratka – put u cenzuru i kontrolu mišljenja. Demokratskom je poretku lakše otrpjeti negativne posljedice zloporabe totalitarnih simbola i apologije totalitarnih režima, kolikogod one nerazumne i štetne bile, negoli ugroziti slobodu misli i govora, slobodu izražavanja i istraživanja.

 

 

  1. listopada 2017.

 

 

 

POTPISNICI (abecednim redom):

  1. dr. sc. Mato Artuković
  2. prof. dr. sc. Ivo Banac
  3. dr. sc. Nikica Barić
  4. doc. dr. sc. Zlatko Begonja
  5. dr. sc. Ante Delić
  6. izv. prof. dr. sc. Andrea Feldman
  7. dr. sc. Mislav Gabelica
  8. dr. sc. Vladimir Geiger
  9. dr. sc. Zlatko Hasanbegović
  10. dr. sc. Mario Jareb
  11. dr. sc. Tomislav Jonjić
  12. dr. sc. Stipe Kljajić
  13. prof. dr. sc. Mijo Korade
  14. dr. sc. Jure Krišto
  15. dr. sc. Ana Lederer
  16. dr. sc. Zlatko Matijević
  17. dr. sc. Stjepan Matković
  18. dr. sc. Anđelko Mijatović
  19. doc. dr. sc. Ana Munk
  20. prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak
  21. dr. sc. Amir Obhođaš
  22. prof. dr. sc. Ante Uglešić
  23. izv. prof. dr. sc. Ivica Vigato
  24. izv. prof. dr. sc. Teodora Vigato

 

Podržite Apel i potpišite peticiju!

 

Izvor: http://slobodamisljenja.com/

 

 

Dodatne informacije i medijski odjeci:

 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Desni-povjesnicari-protiv-zabrane-Za-dom-spremni-imaju-poruku-i-za-Plenkovicevo-vijece-za-povijest?meta_refresh=true

 

 

http://liberal.hr/clanak.php?id=1160

 

 

http://www.jutarnji.hr/komentari/nikad-nisam-mislio-da-cu-se-sloziti-s-hasanbegovicem-ali-to-pismo-koje-je-prosvjed-oko-kriminalizacije-za-dom-spremni-potpisao-bih-i-ja/6646824/

 

 

Povjesničarka Feldman: 27 godina od uspostave demokratskog poretka u Hrvatskoj nailazimo na nedostupnost gradiva iz razdoblja komunizma

 

Dr. sc. Tomislav Jonjić: Oblici gušenja slobode povijesnog istraživanja sve su drastičniji

 

http://liberal.hr/clanak.php?id=1160http://www.jutarnji.hr/komentari/nikad-nisam-mislio-da-cu-se-sloziti-s-hasanbegovicem-ali-to-pismo-koje-je-prosvjed-oko-kriminalizacije-za-dom-spremni-potpisao-bih-i-ja/6646824/http://historiografija.hr/?p=6355

 

 

 

Odgovori