Filmski četvrtak u HDA: ‘Svoga tela gospodar’

U četvrtak, 21. rujna 2017. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu prikazuje se igrani film “Svoga tela gospodar” iz 1957.

 

 


 

Filmski četvrtak u HDA

 

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva prikazujemo filmski klasik koji ove godine slavi 60 godina postojanja

 

 

Svoga tela gospodar

 

 

Igrani film, r. Fedor Hanžeković, (1957. 97 min)

 

 

21. rujna 2017. u 18 sati u Hrvatskome državnom arhivu (dvorana Katalozi), Marulićev trg 21, Zagreb

 

 

„Svoga tela gospodar“, film nastao prema scenariju književnog klasika Slavka Kolara, posljednji je dugometražni igrani film Fedora Hanžekovića. Vrstan scenarij i sjajni glumci dali su filmu vitalnost i autentičnost, a Hanžekovićevo vješto prepletanje humornih i tragičnih elemenata stvorilo je djelo koje je postiglo izuzetan uspjeh kod publike. Na festivalu u Puli „Svoga tela gospodar“ nagrađen je Zlatnom arenom za scenarij i gl. mušku ulogu (M. Šerment), a Srebrnom arenom za film i gl. žensku ulogu (M. Kohn) koja će i osobno prisustvovati projekciji filma. O uspjehu filma govori i činjenica da je otkupljen za prikazivanje u tadašnjoj Čehoslovačkoj, ali i u SAD-u i Finskoj. Program je pripremio Mladen Burić, načelnik u Hrvatskom filmskom arhivu, a osvrt na film održat će dr.sc. Bruno Kragić, leksikograf i filmolog.

 

 

Izvor: http://www.arhiv.hr/Izlozbe-i-dogadjanja/ArticleId/55/oamid/1633

 

 

 

Odgovori