Dramska serija “Čuvar dvorca” o Udbi

U ponedjeljak, 18. rujna 2017. (HRT1, 20h) počinje prikazivanje dramske serije “Čuvar dvorca” redatelja i scenarista Lukasa Nole koja tematizira jugoslavensku Službu državne bezbednosti.

 

 

 

 

18. rujna na HRT1 u 20 sati, dramska serija

 

 

Dramska serija Čuvar dvorca redatelja i scenarista Lukasa Nole govori o Hrvatskoj osamdesetih kada se na političkoj sceni događaju promjene koje će krajem desetljeća promijeniti mapu Europe.

 

 

Jugoslavenska Služba državne bezbednosti još je jedna od najagilnijih i najučinkovitijih obavještajnih zajednica u Europi. Boris Bišćan, stari kadar te službe, svjedok je promjena koje se u službi događaju – provjerene profesionalce zamjenjuju kriminalci koje SDB angažira za obračun s političkim emigrantima, nudeći im zauzvrat zaštitu. Boris se u novom svijetu ne snalazi, a starom je očigledno došao kraj.

 

 

Ne zanima me politika, zanima me kako se vinovnici određene politike ponašaju kada se ona očito urušava. Zanimaju me ti posljednji trzaji i pogled na njih iznutra. Zato ova serija nije rekonstrukcija događaja. Predmet je mojega interesa insajderski pogled, pogled staroga kadra SDB-a na zbivanja i promjene koje donose osamdesete. Namjera mi je bila posvjedočiti o jednome raspadu sustava obavještajne zajednice, a time neizravno i komunizma. Urušavanje jednoga sustava, carstva ili sličnoga oduvijek je bila zanimljiva tema za umjetnost, a mislim da naša situacija dosad, osim po marginama, nije bila prikazana, izjavio je redatelj i scenarist Lukas Nola.

 

 

Serija Čuvar dvorca puna je sjajnih glumačkih ostvarenja. Tako je već na ovogodišnjemu Pulskom filmskom festivalu Vinko Kraljević osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji , istaknuo je HRT-ov urednik serije Mislav Brumec.

 

 

U glavnim ulogama nastupaju Ivo Gregurević kao Boris Bišćan, Vinko Kraljević kao Marin Dragičević, Goran Bogdan kao Zeman, Iva Babić kao Maja i Barbara Nola kao Bišćanova tajnica. Gorana Škoru glumi Matija Čigir, Zdravka – Bernard Tomić, a kapetana JNA Uzelca – Franjo Dijak.

 

 

Na ovogodišnjem Pula Film Festivalu, u programu Kratka Pula, Vinko Kraljević dobio je Priznanje za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji.

 

 

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) ponedjeljkom od 20.05, serija će biti dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

 

 

Producenti serije: Ankica Jurić Tilić, Hrvoje Pervan i Dragan Jurić
Scenarist: Lukas Nola
Direktor fotografije: Mirko Pivčević
Montažer: Slaven Zečević
Skladatelji: Jura Ferina i Pavao Miholjević
Dizajneri zvuka: Dubravka Premar i Ivan Zelić
Scenograf: Ivan Veljača
Kostimografkinja: Željka Franulović
Majstorica maske: Julijana Vušković
Produkcija: Kinorama za HRT
Urednik: Mislav Brumec

 

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/404968/cuvar-dvorca

 

 

 

 

‘ČUVAR DVORCA’, DANAS NA HTV-u POČINJE NAJPAPRENIJA SERIJA SEZONE Sve što niste znali o Udbi, tajnama, prljavim poslovima i ubojstvima

 

 

http://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-tv/foto-cuvar-dvorca-danas-na-htv-u-pocinje-najpaprenija-serija-sezone-sve-sto-niste-znali-o-udbi-tajnama-prljavim-poslovima-i-ubojstvima/6558420/

 

Odgovori